Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Економіка

Від 12 днів один цикл переробки: як працюватиме сміттєпереробний завод у Львові?

Завершити будівництво сміттєпереробного заводу у Львові планують у лютому 2025. Розповідаємо, як він працюватиме.

Макет майбутнього сміттєпереробного заводу у Львові

31 липня 2025 року у Львівській міській раді заявили, що майбутній сміттєпереробний завод у Львові збудований вже на 65%. Завершити будівництво планують до кінця лютого 2025 року. 

Начальник відділу реалізації проєктів ЛКП “Зелене місто” Назарій Кирилейза окреслив увесь робочий процес майбутнього сміттєпереробного заводу: від приїзду сміттєвозів на територію заводу до отримання вторсировини та іншого. Один цикл переробки сміття, за словами експерта, триватиме від 12 днів. 

“Майбутній завод розрахований на прийом повністю всього обсягу змішаного типу відходів, які продукує Львів і Львівський регіон. 250 тис. тонн змішаних відходів цей заклад спокійно перероблятиме в рік”, - розпочав Назарій Кирилейза. 

Процес сміттєпереробки розпочинається з роботи сміттєвоза, який заїжджає на територію заводу через пропускний пункт, де його зважують. Після цього він під’їжджає до зони прийому відходів, де працюватиме система знепилення, яка витягуватиме запах та інше, аби навколишнє середовище не було забруднене жодним чином

“Цей завод розроблений і будується на основі європейських стандартів… Це є основоположним.. Якщо ми говоримо про європейський досвід, то спочатку має бути механіко-біологічний комплекс відсортування. Тоді ми можемо говорити надалі за когенераційні установки”, - зазначив експерт.

На наступному етапі відбирається блокуюче сміття. Назарій Кирилейза пояснив, що часто люди викидають електричні прилади: мікрохвильовки, чайники, навіть холодильники і пральні машини. Тому важливо такі речі забрати, адже вони заважатимуть при наступному етапі переробки, коли один з механізмів роздрібнюватиме фракції на розміри до 30 см. 

Макет майбутнього сміттєпереробного заводу у Львові

“Блокуюче відібрали, передали на дозуючий бункер. Після дозуючого бункера-шредера йде в попередню кабіну сортування, де є конвеєр. Біля кожної людини будуть вічка, у які правильно розсортовується та фракція, яка необхідна. Після кабіни сортування сміття потрапляє у тунелі біосушіння, на біологічну переробку”, - розповів Назарій Кирилейза.

Експерт розповів, що біологічна переробка триватиме в середньому від 8 до 12 днів, що залежатиме від вхідної сировини. Вона дозволяє забрати ще 30% від загальної маси, зокрема через забирання вологи. 

Наступні етапи переробки сміття – барабанний сепаратор, відсортування, сепаратор металів, механічне відсортування, відібрання на різні фракції і поділення його. Після кінцевого етапу залишки сміття потрапляють у кабіну сортування на склади вторсировини, РДФ (паливо з відходів) тощо. 

“Важливо, щоб у нас було наприкінці якісне РДФ, оскільки цей завод розрахований на мінімізацію шкоди навколишньому середовищу, тобто того ж, що в кількості захороненого сміття. РДФ — це також альтернативне паливо, яке буде надалі використовуватися для отримання енергії”, - додав Назарій Кирилейза

Під час брифінгу на тему будівництва сміттєпереробного заводу, який 31 липня провела Львівська міська рада, про екологічну складову майбутнього виробництва розповів також депутат ЛМР Володимир Лучишин. 

“У результаті діяльності цього підприємства ми будемо мати перероблені певні фракції, добриво (компост); ми будемо мати паливо РДФ, за яке ми отримуємо кошти. І ми будемо мати 15% екологічно безпечних, стабілізованих відходів, які ми зможемо захоронювати”, - додав Володимир Лучишин. 

Додамо, що дефіцит коштів для завершення будівництва сміттєпереробного заводу у Львові становить 16,5 млн євро. Про це розповів керівник ЛКП “Зелене місто” Олександр Єгоров під час брифінгу 31 липня

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ