Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У відповідь на дії Росії Україна висилає російського консула в Одесі

Україна у відповідь на висилку українського дипломата з Росії оголосила "persona non grata" російського консула в Одесі. Він має залишити країну до 30 квітня.

Про це інформує Міністерство закордонних справ України на своєму офіційному сайті.

Зазначається, що МЗС нашої країни висловлює рішучий протест у зв’язку із оголошенням 26 квітня МЗС Російської Федерації співробітника Посольства України в Москві «persona non grata».  

У відомстві зазначили, що розглядають такий крок як продовження розгорнутої в Росії антиукраїнської кампанії та черговий прояв недружніх дій проти співробітників дипломатичних установ України. 

"Повністю відкидаємо голослівні закиди про те, що оголошений «persona non grata» український дипломат нібито займався діяльністю, несумісною із дипломатичним статусом", - йдеться у повідомленні.

Українське МЗС заявило, що співробітник посольства України в Москві не здійснював жодних дій, що виходили б за межі його дипломатичних та консульських функцій.

На думку української дипломатії, рішення МЗС Росії грубо порушує Віденську конвенцію про дипломатичні зносини 1961 року, Віденську конвенцію про консульські зносини 1963 року та сталу дипломатичну практику. 

У відповідь, МЗС України оголошує консула Генерального консульства Російської Федерації в Одесі небажаною для перебування на території України особою. Він має залишити територію України до кінця дня 30 квітня 2021 року.  

У разі продовження російською стороною провокацій проти співробітників дипломатичних установ України в Росії, залишаємо за собою право на подальші дії у відповідь.

Нагадаємо, як повідомляло раніше Гал-інфо, напередодні Росія оголосила співробітника посольства України в РФ Євгена Чернікова персоною нон ґрата і очікує, що він покине територію РФ до кінця дня 30 квітня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ