Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Яворівському районі вшанують пам’ять Героя Небесної сотні Романа Сеника

У суботу, 24 січня, о 10:00 в храмі Пресвятої Трійці УГКЦ с. Наконечне Друге (Яворівський район, Львівська область) відбудуться пам’ятні заходи з вшанування 1-ї річниці від часу героїчної загибелі на Майдані Незалежності в м. Києві Героя Небесної Сотні та героя України Романа Сеника. Про це повідомила прес-служба Яворівської РДА.

Довідка.

Сеник Роман Федорович (26.07.1968 – 25.01.2014)

ГЕРОЙ УКРАЇНИ(Указ Президента України № 890/2014 від 21.11.2014) орден Золота Зірка

Народився 26 липня 1968 року у селі Наконечне Друге (Яворівський район, Львівська область). У восьмирічному віці відзначився тим, що врятував з крижаної води дівчинку, яка каталася на санчатах і впала у річку. Закінчив школу у селі Наконечне Перше, після чого навчався у технікумі. У 1989 році першим підняв синьо-жовтий прапор у своєму селі. Служив миротворцем у контингенті Миротворчих сил ООН у Югославії під час війни Хорватії за незалежність, де був прапороносцем, за що отримав бойові нагороди. Протягом останніх 15 років життя мешкав у місті Турка Львівської області. Працював оператором на автозаправній станції.

Дуже любив Україну, її культуру та історію, був справжнім патріотом своєї Батьківщини, відчував біль своєї держави,вболівав за її долю, підтримував її в боротьбі за свободу, прагнув їй добра та кращого майбутнього, мав активну громадянську позицію, не міг миритися з безправ’ям та соціальною несправедливістю, був готовий віддати заради рідної землі найцінніше – своє життя.

Взимку 2013-2014 років тричі їздив на Майдан Незалежності у Києві, де був активним учасником Революції Гідності. Входив до 29-ї Бойківської сотні самооборони Майдану, жодної зброї не мав. Носив з собою прапор України з написом “Турка“, через що в сотні його називали “Турківським прапороносцем“. Зазвичай чергував з шостої до дев’ятої години ранку. 22 січня 2014 року його було важко поранено під час сутичок біля стадіону “Динамо” на вулиці Грушевського, коли він стояв з прапором на передовій. Снайпер прострілив йому легеню та завдав важкого поранення в плече бронебійною кулею спеціального призначення. Роман Сеник переніс кілька операцій у Київській міській клінічній лікарні № 17, втратив понад 3,5 літра крові, йому довелося ампутувати руку з роздробленою кісткою. Для його порятунку здали кров понад 350 небайдужих людей. Проте ушкодження виявилися занадто важкими, і вранці 25 січня 2014 року він помер у лікарні, не приходячи до тями. Похований у селі Наконечне Друге Яворівського району Львівської області.

Указом Президента України Петра Порошенко № 890/2014 від 21 листопада 2014 року за громадянську мужність, патріотизм,героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності Роману Федоровичу Сенику посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка”

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ