Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

У золоті та сріблі: давні плащаниці, які зберігаються у Львові

У Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького зберігаються одні із найдавніших та унікальних плащаниць.

Колекція плащаниць Національного музею у Львові доволі велика, вона налічує 85 пам’яток. Це найбільша колекція в Україні. Цінна вона ще й тому, що ми маємо найдавніші твори, які датуємо ХV ст. Також маємо унікальні твори XVII-XVIII ст. та пізнішого часу.

  • Воздух-плащаниця XVст. із с. Жирівка

Воздух-плащаниця XVст. з с. Жирівка. Фото: Гал-інфо

Найраритетнішою пам’яткою музею є плащаниця XV ст. з церкви архангела Михаїла зі с. Жирівка, (Пустомитівський район Львівської  області). Плащаниця унікальна і перебуває в постійній експозиції від 1913 року. Цінна вона тим, що представляє давній тип гаптованої шовком і металевими нитками плащаниці. Це унікальний взірець за іконографією, адже бачимо на ній сцену оплакування Христа, в якій основна увага відведена євхаристійній жертві Спаса.

  • Багатофігурна плащаниця ХV-ХVI ст

Багатофігурна плащаниця ХV-ХVI ст. Фото: Гал-інфо

У музейній збірці також є одна плащаниця молдово-волоська або грецька. Точне її походження  науковці не знають. Датується вона кінцем ХV – початком ХVI ст. За словами Роксолани Косів, цей твір являє собою тип багатофігурної плащаниці, що була поширена в мистецтві другої половини ХV і пізнішого - ХVI ст. Тут увагу  більше акцентували на деталях похорону Христа, на що, власне, і вказують історичні персонажі.

  • Найдавніша мальована на полотні плащаниця

Мальована на полотні однофігурна плащаниця початку ХVII ст. Фото надані Гал-інфо Національним музем імені митрополита Андрея Шептицького у Львові.

Від ХVII ст. - коли вже плащаниці набули розповсюдження - у нас на Галичині і загалом на Західній Україні поширюються плащаниці, мальовані на полотні, або на шовку. При цьому мальовані плащаниці із західноукраїнських церков переважно є однофігурні. Тут вже нема сцени оплакування Христа чи покладення до гробу. Лише тіло Господнє, можуть бути також ангельські сили.

  • Плащаниця ХVІІІ ст. з Центральної України

Плащаниця ХVІІІ ст. Фото: Гал-інфо

На території Центральної України монастирських гаптарських осередків було значно більше, ніж на Галичині, і саме там виготовляли гаптовані плащаниці. На цій пам’ятці ми маємо продовження давньої традиції. Змінилася лише іконографія. Це початок ХVІІІ ст., і ми бачимо вже не сцену оплакування Христа, а безпосередньо сцену покладення Христа до гробу, коли Йосиф Ариматейський та Никодим тримають тіло Христове на тканині і ніби покладають його у саркофаг.

Пам'ятка виконана на оксамиті, зображення гаптоване металевими нитками. Однак це вже не справжнє золото та срібло, а лише їх імітація.

  • Велика мальована плащаниця 

Мальована багатофігурна плащаниця. 1750 рік. Фото надані Гал-інфо Національним музем імені митрополита Андрея Шептицького у Львові.

Музей також має ще одну унікальну пам’ятку. На її звороті вказаний 1750 рік, але, на жаль, науковцям не вдалося з’ясувати її походження.

Це рідкісна за іконографією плащаниця. Її зображення потрактоване реалістично, що є характерним для творів зрілого бароко середини ХVІІІ ст. При надмірній увазі до реалізму втрачається давня символіка. Плащаниця мальована на полотні 1,5 м завдовжки.

Тут зображений хрест із знаряддями страстей. Дуже рідко на плащаницях зображали хрест. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ