Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Учені виявили незвичний 400-метровий астероїд

Астероїд під назвою 'Oumuamua, який прилетів з міжзоряного простору, є одним з найбільш продовгастих космічних об'єктів, відомих науці, йдеться у дослідженні, - BBC Україна.

Швидкість і траєкторія об'єкта, який виявили 19 жовтня, вказували на те, що він виник у планетній системі навколо іншої зірки, пише редактор відділу "Наука" BBC News Пол Рінкон.

Назва астероїда 'Oumuamua у перекладі з гавайської означає "посланець здалеку прилітає першим".

Поки їх спостереження вказують на те, що об'єкт у 10 разів довший за свою ширину.

Це співвідношення є найнезвичнішим у порівнянні з усіма іншими астероїдами чи кометами, які коли-небудь спостерігали у Сонячній системі.

Використовуючи спостереження з дуже великого телескопа (VLT) в Чилі, Карен Міх з Інституту астрономії в Гонолулу, Гаваї, та її колеги визначили, що об'єкт був близько 400 м завдовжки.

Астероїд швидко обертався, що спричиняло різку зміну його яскравості. Саме завдяки цьому вчені змогли визначити співвідношення довжини та ширини небесного об'єкта.

"Ми також виявили, що 'Oumuamua має червонуватий колір, як у деяких інших об'єктів Сонячної системи, і підтвердили, що він абсолютно інертний, без найменшого натяку на пил навколо себе", - сказала пані Міх.

Ці властивості вказують на те, що 'Oumuamua є суцільним шматком каменю, можливо, з домішкою металу, не містить води чи льоду, а його поверхня почервоніла через опромінення з космосу впродовж тривалого часу.

З огляду на те, що 'Oumuamua утворився навколо іншої зірки, науковці припускають, що він міг би блукати Чумацьким шляхом без прив'язки жодної зіркової системи сотні мільйонів років аж до того як зустрітися з Сонячною системою.

Якщо планети навколо інших зірок утворюються так само, як це відбувається в Сонячній системі, багато об'єктів розміру 'Oumuamua можуть вилітати в космос. Космічний об'єкт може дати перші докази цього процесу.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ