Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Епізод 2019: Кличко наносить УДАР у відповідь?

У своїй інавгураційній промові новобраний президент Зеленський заявив про розпуск парламенту. Згодом було видано Указ та офіційно розпочато передвиборчу кампанію. Менш, ніж за два місяці нас чекають позачергові парламентські вибори. Тому ми запускаємо серію матеріалів про політичні партії, які, на нашу думку, точно боротимуться за місця в Раді. Розповідатимемо про історію політсили, програму та шанси на прохід до парламенту.

Першим героєм нашого проекту є партія УДАР. Ця партія останні п’ять років працювала під брендом БПП "Солідарність", втім цього разу піде на вибори самостійно.

Трохи історії

У 2014 році УДАР підтримав кандидатуру Порошенка, хоча у Кличка був вищий рейтинг. Тоді відбувся т.зв. Віденський альянс – нібито Порошенко, олігарх Фірташ та Кличко зустрілися у Відні, де домовились про знаття кандидатури екс-боксера. Згодом УДАР і БПП спільно пішли на парламентські та місцеві вибори, а також разом обиралися до Київради.

Вже наступного року УДАР фактично влився в БПП, а Віталій Кличко очолив президентську партію, яку, до слова, формально очолює досі, оскільки його заяву на звільнення з’їзд політсили не підписав. Посада Кличка стала нібито символом об’єднання. Партії домовились про узгодження кандидатів на місцеві вибори, щоб закрити максимум рад, а колишні "ударівці" отримували партквитки БПП. У ЗМІ це називали "політичним одруженням".

Таке входження однієї політсили в іншу було на руку партії БПП, оскільки вона не мала партійної структури, втім УДАР все ж зберіг суб’єктність всередині "Солідарності". Партія могла висувати своїх кандидатів через внутрішьопартійні квоти.

Історія самого УДАРу розпочалася у 2010 році з перейменування партії "Нова країна" на "Український демократичний альянс за реформи Віталія Кличка", тобто УДАР. Через два роки партія доволі успішно показала себе на виборах до Верховної Ради VII скликання, набравши 13,9% голосів, тобто 38 депутатських мандатів + 6 мажоритарників. У період з 2012 до 2014 року лідер УДАРу Кличко був одним із головних облич опозиції президенту Януковичу, а під час Революції Гідності спільно з Яценюком та Тягнибоком формував майданівську трійцю. На думку політолога Любомира Скочиляса, в ті часи УДАР мав великі перспективи та шанси на політичний ріс: "Кілька років тому це була, скажімо так, одна з найперспективніших партій. Її електорат становив в основному молодь. Крім того, лідер УДАРу розглядався як одне з нових облич в політиці. Відповідно, на той час перспективи партії були досить значними. Але після того, як політична сила ввійшла в партнерство з БПП, вона фактично перестала на певний час існувати, залишаючись формально зареєстрованою політичною силою".

З'їзд, на якому УДАР став частиною БПП

Кілька слів про ідеологію та програму партії

Найближче із всіх політичних спрямувань УДАРу підходить правоцентризм. Хоч це партія лідерського типу, у її діяльності та програмі просліджується певна ідеологія. Приміром, у 2013 році УДАР отримав статус спостерігача в об'єднанні європейських правоцентристських партій «Європейська народна партія». Саме на ідеологічності своєї партії Кличко наголошував, коли обговорювалось створення опозиції в 2012 році. Тоді ув’язнена Юлія Тимошенко закликала партії об’єднатися для утворення демократичної коаліції.

У програмі УДАРу є тези про створення соціально-ринкової економіки, розширення повноважень місцевих громад та вивільнення малого та середнього бізнесу з-під податкового пресу. Також партія виступає за скорочення надмірної державної опіки та ролі чиновника в життя громадянина.

Яка ситуація зараз?

Перед другим туром виборів Президента Кличко повідомив, що УДАР піде в Раду самостійно. Втім, є інформація, що крісло мера Києва він залишати не збирається, натомість список до парламенту очолить його брат Володимир. В одному з ефірів Віталій сказав, що "Володимиру не байдуже щодо процесів, які відбуваються в Україні, він завжди мене підтримував, він є патріотом і робить все для того, що Україна стала по-справжньому європейською країною". Тому є велика імовірність, що українська політика поповниться ще одним екс-боксером.

Наразі шанси партії на прохід до Ради нового скликання соціологи оцінюють, м'яко кажучи, погано. УДАР набирає 0,4% серед тих, хто визначився, за даними опитування групи "Рейтинг" за 16-21 травня. Втім, варто відзначити, що партія випереджає "Відродження", УКРОП та Народний Фронт, які останні п'ять мали присутність у великій політиці. Але Любомир Скочиляс схиляється до думку, що шанси в УДАРу на парламентську францію все-таки є, проте для цього потрібно оновинти політсилу

"Діяльність Кличка на посаді мера може позначитись на шансах партії, оскільки якихось особливих захоплень від його перебування на цій посаді ми не спострегіємо. Відповідно, у нас є минулий зв’язок з БПП та тінь Кличка. Все це в сукупності може спричинити до того, що УДАР буде виступати на 2 або 3 ролях на можливих дострокових парламентських виборах. Виходячи із нинішньої ситуації, якщо партії вдасться якимось чином освіжити свій імідж і принести якісь цікаві елемент, приміром, змінити бренд партії або її српийняття електоратом, то в такому випадку вона може розраховувати на мінімальне преставництво в Раді. А якщо лишається 5-відсотковий бар’єр, то завдання ще більше усклаюнюється", - зазначив політолог у коментарі Гал-інфо. 

Також, зі слів Скочиляча, нинішній низький рейтинг УДАРу - заслужений. "УДАР зараз серед тих партій, які перебувають на маргінесі. Це її об’єктивний рейтинг. Нішу, яку колись займав УДАР серед традиційних політичних сил, з одного боку, займає "Слуга народу", яка поза конкуренцією завдяки результату і виборчій кампанії Зеленського, а іншого боку, на неї претендує партія "Голос" Вакарчука".

Молодший брат Віталія - Володимир Кличко

Незабаром в рамках нашого проекту "ПАРЛАМЕНТСЬКІ ВИБОРИ В УКРАЇНІ 2019" читайте матеріали про решту партій, які рвуться до Верховної Ради.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ