Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Угорці відзначають 59-у річницю антикомуністичного повстання

Угорці відзначають роковини революції 1956 року, внаслідок якої було повалено диктатуру Матяша Ракоші.

Внаслідок радянської окупації антикомуністичне повстання в Угорщині було жорстоко придушене, й лише після 1989 року 23 жовтня в Угорщині святкують на державному рівні, передає кореспондент Радіо Свобода.

Вперше за 25 років після встановлення демократії у країні перші офіційні особи, включно з президентом Угорщини Яношем Адером і прем’єром Віктором Орбаном, перебувають у цей день у від’їзді за кордоном. Серед іншого, місцеві оглядачі пояснюють це падінням популярності правлячої консервативної коаліції серед угорських виборців.

Виступаючи в історичному актовому залі столичного політехнічного університету, де наприкінці жовтня 1956 року студенти з демократичними вимогами звернулися до комуністичного режиму Матяша Ракоші, міністр оборони Угорщини Іштван Шімічко заявив, маючи на увазі міграційну кризу в Європі, що предки угорців проливали у 1848-49 та 1956 роках кров не за те, щоб зараз в угорців відібрали мирне і спокійне життя, культуру та європейську цивілізацію. Він також закликав захищати національні інтереси угорців і майбутнє їхніх дітей.

До такої публічної риторики вдався і міністр людських ресурсів Угорщини Золтан Балоґ. Відкидаючи надто «безцеремонні», на його думку, спроби глобалізації вдертися до маленької Угорщини, міністр поставив у центр уваги збереження свободи, національної ідентичності і здатності діяти навіть шляхом зведення захисних стін із колючим дротом на кордонах країни.

Натомість опозиційний політик-соціаліст Золтан Ґеґеш звинуватив уряд Віктора Орбана у наступі на спадщину революції 1956 року та нівелюванні демократичних досягнень Угорщини після 1989 року. Він застеріг правлячу коаліцію від «повзучої диктатури». 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ