Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Україна готує санкції проти партнерів заводу Фірташа в окупованому Криму

Уряд України готує санкції проти ряду компаній, які є партнерами заводу "Кримський Титан" олігарха Дмитра Фірташа.

Про це повідомляє Liga.net.

Як заявили у Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій, введення санкцій проти компаній, причетних до бізнесу Фірташа в Криму, унеможливить їхні економічні відносини з Україною і дозволить обмежити або припинити економічні відносини з країнами Євросоюзу.

Проект санкцій наразі знаходиться на опрацюванні в органах державної влади, потім буде винесений на розгляд уряду на засідання РНБО.

Автори ініціативи також заявляють, що виробництво хімічної продукції на території окупованого Криму загрожує життю і здоров'ю українців.

Санкції готують проти компаній Letan Investments Limited (Кіпр), ТОВ "Тітанактів" (РФ), ТОВ "Центр оптимальних технологій" (РФ), Ohna Holdings Limited (Кіпр), ТОВ "Хімкомснаб" (РФ) і Tolexis Enterprises AG (Швейцарія).

Так, реалізацією продукції "Кримського Титана" займалися підконтрольна Фірташу швейцарська компанія Tolexis Enterprises AG (в понад 60 країнах) і російська "Хімкомснаб". Перша - на європейський і російський ринки, вказуючи виробником продукції "Юкрейніан кемікал Продактс", друга - винятково на російський.

Постачали ж завод сировиною ТОВ "Титанові інвестиції", ТОВ "Тітанактів", а також з 2017 року "Центр оптимальних технологій". Після окупації Росією Криму в 2014 році Фірташ, щоб уникнути втрати кримських активів, зареєстрував в Москві компанію "Титанові інвестиції".

Однак уже в 2016 році указом президента Петра Порошенка Україна ввела санкції проти "Титанових інвестицій".

Раніше на заводі "Титан" в Армянську стався викид забруднюючих речовин через пересохлий відстійник. З 14 вересня у місті діє режим надзвичайної ситуації. Екологічна катастрофа торкнулася і Херсонську область.

18 вересня окупанти пригрозили "націоналізувати" "Кримський Титан", якщо завод не зможе самостійно усунути наслідки аварії.

Економічна правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ