Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна, Грузія та Молдова вимагають негайного виведення російських військ

Як повідомили Гал-інфо в прес-службі Мінрегіону України, Україна, Грузія та Молдова вимагають негайного виведення російських військ.

«Україна вимагає повного виконання мінських домовленостей щодо виводу російських військ зі своєї території, закриття кордонів. Ми вимагаємо дотримання принципів недоторканності та територіальної цілісності нашої держави» - Віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко.

За дорученням Президента України Петра Порошенка Геннадій Зубко очолив офіційну делегацію України до Туркменістану для участі на форумі «Peace, security and development», присвяченому 20-й річниці Нейтралітету Туркменістану.

«Одним із принципів Нейтралітету Туркменістану є абсолютна повага до суверенітету і територіальної цілісності, права вибору розвитку іншої держави. Ці принципи дають можливість забезпечити не лише безпеку, а й економічний розвиток держав», - сказав Геннадій Зубко.

«Порушення цих принципів призводить до створення квазі терористичних держав, на кшталт ДНР-ЛНР, та ведення гібридних воєн. Проведення військових операції на території України, Молдови, Грузії мають прямий зв'язок з підсиленням тероризму та нестабільності в Європі», - наголосив Віце-прем'єр-міністр України

«Президент Білорусі Олександр Лукашенко запропонував Мінськ в майбутньому, як платформу для врегулювання конфліктів. Ми займаємо чітку позицію: без відновлення та пошуку нових інструментів безпеки для суверенітету і територіальної цілісності держав – урегулювання конфліктів постфактум буде безкінечним. Мінської площадки просто не вистачить для врегулювання всіх міждержавних конфліктів», - наголосив він.

Під час виступу на форумі голова офіційної делегації, Президент Молдавії Миколає Тимофті заявив, що його країна наполягає на повному виведенні військ Росії з придністровського регіону: "Ми повторюємо необхідність завершення процесу виведення російських військових і боєприпасів з території нашої країни. Також ми виступаємо за трансформацію миротворчої операції в зоні безпеки в громадянську місію під міжнародним мандатом".

Голова офіційної делегації, Президент Грузії Георгій Маргвелашвілі заявив, що війна в Сирії, Афганістані, терористичні атаки в Парижі, Єгипті, Туреччині та багатьох інших країнах, а також російська агресія проти сусідніх країн і невирішені конфлікти у Східній Європі - в Молдові, Україні та Грузії виявили до 2016 року важливі виклики і загрози. За його словами, в такій обстановці істотне значення має посилення співпраці у напрямку безпеки.

Довідка

У рамках роботи офіційної делегації Геннадій Зубко також провів робочі зустрічі з співпраці економік України та Туркменістану з віце-прем’єром, міністром закордонних справ Туркменістану Рашидом Мередовим, віце-прем’єром Кабінету Міністрів Туркменістану Сатликом Сатликовим, віце-прем’єром Кабінету Міністрів Туркменістану Шамухамметом Дурдилиевимта та віце-прем’єром Кабінету Міністрів Туркменістану Кабінету Міністрів Туркменістану Ягшигельди Какаєвим, який є співголовою Спільної міжурядової українсько-туркменської комісії з економічного та культурно-гуманітарного співробітництва.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ