Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Україна має створити Національний пантеон героїв, – Митрополит Епіфаній

Полеглі герої України заслужили на величне вшанування пам’яті про них. Таку думку висловив Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній 3 квітня 2019 року під час зустрічі з ініціативною групою «Стіна пам’яті».

Про це інформує прес-служба Київської Митрополії Української Православної Церкви (ПЦУ).

Його Блаженство особливо наголосив на необхідності створення в Україні масштабнішого, аніж нинішня «Стіна пам’яті», вшанування полеглих за єдність нашої держави, героїв. «Стіна пам’яті» – це тимчасовий захід. В Україні варто створити глобальний Національний пантеон пам’яті з собором та музейним комплексом, адже пам’ять і молитва – це нерозривні речі. Для полеглих молитва є важливою, без неї пам’ять буде не повною», – зазначив Митрополит Епіфаній.

Предстоятель додав, що у цьому контексті Україні варто брати за приклад практику інших країн, зокрема, Польщі, яка протягом останніх кількох десятиліть провела серйозну роботу з увіковічнення пам’яті про національних героїв.

До ініціативної групи, яка завітала до Предстоятеля Помісної Української Православної Церкви, увійшли заступник Міністра у справах ветеранів України Олександр Терещенко, колишній командир батальйону «Миротворець» Андрій Тетерук, директор Національного військово-історичного музею при Міноборони Андрій Іллєнко та громадська діяча і волонтер Юлія Кононенко. У зустрічі також взяли участь архієпископ Вишгородський Агапіт, намісник Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря та протоієрей Сергій Дмитрієв.

Сторони обговорили питання оновлення пам’ятних конструкцій, що розміщені на стінах Золотоверхої обителі і містять зображення воїнів-героїв, які віддали свої життя захищаючи Україну. Під час зустрічі йшлося також і про необхідність встановлення єдиної дати вшанування усіх полеглих за волю та незалежність нашої Батьківщини.

Довідка

У серпні 2015 року на 4-х секціях муру Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря була зроблена Стіна пам’яті полеглих за Україну. Це стіна вздовж вулиці Трьохсвятительська неподалік Михайлівської площі. На ній розміщені металеві конструкції зі світлинами та коротким життєписом українських добровольців, військовослужбовців та представників українських силових структур, які загинули захищаючи Україну під час російсько-української війни.

Пам’ятка стала результатом спільної роботи Церкви, Національного військово-історичного музею України, редакції сайту «Книга пам’яті полеглих за Україну» та історико-культурного товариства «Оберіг часу».

Від серпня 2018-го року біля стіни встановлений електронний термінал, який працює з базою даних «Книги пам’яті». За його допомогою можна швидко знайти потрібну інформацію про загиблих українських воїнів, навіть якщо інформації про них немає на стіні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ