Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Україна не потрапила у рейтинг великих інвестиційних угод

Виконавча влада України немає ефективного інструментарію для залучення в економіку країни потужних інвесторів. Глобалістична концепція Ангели Меркель «Відкриті двері» зазнала принизливого фіаско. На Москві думу думають, в який спосіб боротись із економічними санкціями.

Зять Путіна вирішив дистанціюватись від нефартового тестя. Стали відомі імена 210 санкційних «щасливчиків» РФ: 114 топ-чиновників і 96 олігархів. «Зелена» енергетика призведе до економічного краху економік тоталітарних країн.

▪ У 2017 році Лондон очолив список світових міст за обсягом інвестиційних угод.

▪ Глобалістична кампанія Ангели Меркель увійшла у фазу суспільного відторгнення.

▪ На Кремлі активно шукають способи протистояти санкціям Заходу.

▪ Путіна вже почало сторонитись і найближче оточення.

▪ Поширення відновлюваної енергетики негативно позначиться на економіках тоталітарних режимів.

Найбільше інвестицій надходить у Лондон

Під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі чиказька компанія «Jones Lang LaSalle» (JLL) представила результати дослідження інвестиційної привабливості глобального ринку нерухомості. Згідно з даними компанії світовий рейтинг міст, які залучили найбільше інвестицій у комерційну нерухомість у 2017 році, очолив Лондон. Очевидно, що застереження стосовно різкого скорочення активності інвесторів після «Brexit» виявились безпідставними.

Об'єм інвестиційних угод на ринку комерційної нерухомості Лондона збільшився у 2017 році, в порівнянні з попереднім роком, на 35% і досяг $33 мільярдів. На 2-е місце піднявся Лос-Анджелес ($23 млрд), а колишній лідер – Нью-Йорк – опустився на 3-е місце із результатом $21 мільярд. Всупереч складній геополітичній ситуації світовий ринок нерухомості зберігає стабільність, а сукупний обсяг угод у порівнянні з 2016 роком збільшився на $700 мільярдів. Інвестори активно шукають нові шляхи ефективного вкладення коштів, отож приплив капіталу в цей сектор залишається на високому рівні.

Жодне місто України, ані навіть столиця, не потрапили у кваліфікаційний перелік міст із привабливим інвестиційним кліматом до жодної із 10 рейтингових категорій. А це вказує на факт, що ні уряд Володимира Гройсмана, ні адміністрація Віталія Кличка поки що не зуміли зацікавити міжнародних інвесторів перспективними програмами, – акцентовано у звіті компанії «Jones Lang LaSalle».

Провал міграційної концепції Меркель

Німеччина завершила прийом біженців у рамках міграційної програми ЄС. Про це повідомили у міністерстві внутрішніх справ ФРН і пояснили причину – у Німеччині не сподівались на таке велике число мігрантів. Водночас у міністерстві наголосили, що навіть повністю не виконавши план прийому мігрантів, Німеччина все одно прийняла на своїй території більше переселенців, аніж будь-яка інша країна ЄС.

Днями Герберт Кікль, австрійський міністр внутрішніх справ, заявив, що в Австрії незабаром створять спецпідрозділ поліції швидкого реагування, до завдання якого належатиме блокування у найкоротші терміни державного кордону у разі масового напливу нелегальних мігрантів на територію Євросоюзу. Міністр зазначив, що даний підрозділ доповнить існуючу на австрійських кордонах ефективну систему спостереження, щоби запобігти повторенню подій 2015 року. Тоді понад один млн вихідців із країн Азії та Африки перетнули територію Австрії на шляху в Німеччину та інші країни Західної Європи, а серед мусульман, які осіли в Австрії, не обійшлося без небезпечних для суспільства екстремістів.

У Єврокомісії, Німеччини та Франції нема дієвих важелів тиску на Австрію. Ніхто не може заборонити національним урядам проводити міграційну політику на власний розсуд і без огляду на зауваження Єврокомісії. Саме це на прикладі Австрії і зумів довести австрійський канцлер Себастьян Курц, – повідомило агентство «Reuters».

Кремль безсилий перед новими системними санкціями

Наприкінці минулого тижня на РФ відбулись термінові наради з огляду на майбутнє введення наступних американських санкцій. Наради з приводу санкцій відбулись як на рівні окремих галузевих підприємств, так і в адміністрації Путіна, однак конструктивного плану протидії американським санкціям так і не придумали. Хоча прес-секретар Пєсков традиційно лукавив, що Кремль уже «напрацював запобіжні заходи на випадок введення чергових санкцій», тепер з’ясувалось, що РФ нічого не спроможна протиставити США.

Адміністрація президента США, як очікується, ввечері 29 січня представить Конгресу США «Кремлівську доповідь». У документі будуть вказані імена наближених до Путіна осіб, щодо яких планується запровадити санкції. Всього у цей список можуть потрапити понад 300 осіб – чиновники і підприємці, а також члени їхніх сімей, – розповіло видання «Русский Мир».

Втеча із кремлівського «бункера»

Судячи з останніх рішень, прийнятих на Кремлі, стає все більш очевидним, що Путін готується до внутрішньої війни і до руских бунтів. Хоча кремлівська камарилья проти того, щоби Путін знову перепризначив себе, він таки йде у президенти, щоби рятувати своє життя, своє майно і свій кремлівський «бункер» – фігурантів кооперативу «Озеро». Просто так Путін від влади не відійде, а тільки з великими жертвами. Його таки скинуть унаслідок внутрішнього кремлівського перевороту, а ініціатором стане «Комітет національного порятунку», тобто кремлівська камарилья, яка бореться за порятунок своїх статків.

Раніше Путін нахвалявся, що захистить своїх друзів і близьких перед американською фінансовою розвідкою і з’ясує стосунки із Дональдом Трампом. Цього не сталось, отож на Москві розуміють, що Путін став «кульгавим каченям». Навіть і його зять Кіріл Шаманов терміново розлучився з Катею Тіхоновою, молодшою дочкою Путіна, щоби довести американцям, що він уже формально немає стосунку до сім’ї крептократа №1, – інформує видання «Bloomberg».

Відновлювана електроенергія стане дешевшою від викопної

За даними Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA), до 2020 року електрика із відновлюваних джерел стане дешевшою, аніж електроенергія, яку отримують від спалювання викопних видів палива. У своїй доповіді «Витрати на виробництво енергії від поновлюваних джерел у 2017 році» агентство повідомило, що удосконалення технологій, державні закупівлі та активна розробка проектів зменшили витрати, пов'язані з поновлюваними джерелами енергії.

Хоча у звіті зазначено, що це глобальна тенденція, проте головну роль у зниженні витрат відіграє Китай – середні продажні ціни тут знизилися приблизно із $0,43 за кіловат у 2016 році до всього лишень до $0,3 у 2017 році. У країні в 2017 році було встановлено загалом 52,83 гігават нових потужностей із виробництва сонячної енергії, у результаті чого загальний обсяг її виробництва досяг 130,25 ГВт, що становить орієнтовно понад 7,3-7,5% від виробництва всієї світової електроенергії, – сказано у звіті IRENA.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ