Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Україна переходить на китайську гречку

В Україні дефіцит вітчизняної гречки - за останній місяць її вартість зросла удвічі. Чиновники заявили, що готові імпортувати крупу з Китаю.

В Україні спостерігається сезонний ріст цін на харчі, зокрема є тенденція до подорожчання круп'яної продукції, наприклад, гречки. За останній місяць її вартість зросла удвічі.

Аграрії кажуть, що дефіцит гречки викликаний тим, що на неї немає попиту, тому цього року її майже не сіяли.

Утім, у міністерстві агрополітики заспокоїли, що проблем із гречкою в країні не буде. По-перше, аграріїв наполегливо проситимуть її сіяти більше. По-друге, якщо буде дефіцит, завезуть з-за кордону. Там крупи вдосталь, бо люди її не їдять.

"У разі дефіциту гречку можна імпортувати. Ми споживаємо як харчі, а на заході вона для корму птахам, особливо в Китаї", - заявив директор Департаменту харчової промисловості міністерства АПК Юрій Кищак.

В Антимонопольному комітету також пообіцяли перевірити, чому гречка так подорожчала і аграрії не можуть збути свій товар.

Між тим за січень подорожчала майже вся сільськогосподарська продукція, окрім журавлини, бананів та груш. Порівняно з груднем, у січні майже на 15% підскочив цукор, підросла вартість яєць, фруктів та олії, майже на 10% піднялися в ціні молочні продукти. За прогнозами експертів, харчі дорожчатимуть і надалі. Інфляція не має зворотного впливу, тож ціни назад не повернуться, передає ТСН.

Нагадаємо, кілька днів тому з’явилася інформація про те, що Україна закупила африканську картоплю.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ