Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна посилила заходи безпеки на АЕС після агресії Росії

Через російську агресію Україна посилила заходи безпеки на своїх атомних електростанціях, заявив президент України Петро Порошенко.

«Російська агресія, по-перше, підірвала довіру неядерних держав до режиму нерозповсюдження цієї зброї, а по-друге створила загрозу повторення атомної катастрофи на території нашої держави», – сказав Порошенко під час відвідин ЧАЕС у 30-ті роковини з дня аварії.

За словами президента, активні бойові дії відбувалися за кілька сотень кілометрів від Запорізької АЕС.

«Росія готувала повномасштабну війну проти України і, як мінімум, планувала військові дії і заворушення на більшій частині території нашої держави, зокрема там, де розміщено чимало небезпечних об’єктів», – сказав президент.

У зв’язку з цим, за словами Порошенка, Україна посилила заходи безпеки на своїх АЕС і захищає їх від можливих атак з боку диверсійних груп.

«Боротьба проти можливого ядерного тероризму має координуватися на міжнародному рівні, і в цій співпраці бере активну участь Служба безпеки України. Це стосується, до речі, і новітніх кіберзагроз, які в часи Чорнобиля для нас ще просто не існували. Якщо вірус BlackEnergy використали для атаки на наші обленерго, то де гарантії, що подібні технології не загрожують і атомним станціям?», – наголосив президент.

За словами Порошенка, під час саміту з питань ядерної безпеки у США на початку цього місяця він наголосив і «продовжує повторювати, що сьогодні в окупованому Росією українському Криму Кремль розміщує елементи свого ядерного потенціалу. «Ми і наші партнери маємо вирішити, як поліпшити гарантії безпеки з боку ядерних держав для тих країн, які не мають зброї масового знищення», – заявив глава держави.

Чорнобильська катастрофа 26 квітня 1986 року призвела до масового радіаційного забруднення територій, з яких виселили близько 200 тисяч людей. Зони відчуження були створені на території Київської області в Україні, Гомельської та Могильовської областей Білорусі, а також Брянської області Росії.

Безпосередньо від вибуху і при гасінні пожежі загинула 31 людина, понад 200 було госпіталізовано. Водночас точну кількість людей, які передчасно померли або втратили здоров’я внаслідок аварії, підрахувати неможливо. За словами Петра Порошенка, «прямі й опосередковані людські втрати, кількість тих, хто помер чи став інвалідом, вимірюється сотнями тисяч».

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ