Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна повинна провести перепис населення до 2020 року - Лібанова

В Україні необхідно провести перепис населення до 2020 року. За стандартами ООН переписи повинні проводитися один раз у 10 років, у нашій же країні перший і поки єдиний перепис населення був проведений ще у 2001 році.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Елла Лібанова, директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. Птухи НАН України. Автор зазначає, що Україна виявилася єдиною європейською країною, яка не провела перепис у раунді 2010 р.

"Офіційним мотивом відмови від проведення чергового перепису, дату проведення якого кілька разів переносили, була нестача коштів. Після окупації Криму і частини території Донбасу виникла політична колізія: Україна не може провести перепис населення на тимчасово непідконтрольних територіях і разом з тим не може відмовитися від його проведення, оскільки вважає ці землі своєю невід'ємною частиною. Але ж це не означає можливості відмовитися від проведення перепису ще і в раунді 2020 р. І до того ж Україна — не перша країна, змушена проводити перепис під час збройного конфлікту. Накопичений у світі досвід треба використовувати", - зазначає вчений.

На думку Лібанової, ні політично, ні економічно Україна не може відмовитися від проведення перепису. Гостро необхідно ввести реєстр населення на базі Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування та використання його даних при проведенні перепису. Також необхідно широко застосовувати електронне обладнання при проведенні інтерв'ю, а також методи самореєстрації.

"Практично не викликає сумнівів подальше розширення масштабів використання Інтернету протягом переходу до чергового раунду проведення переписів. Принаймні, 33 країни регіону ЄЕК ООН (вдвічі більше, ніж у раунді 2010 р.) збираються застосовувати Інтернет у раунді 2020 р. Нарешті, не можна ігнорувати і т.з. big data — гігантські обсяги інформації про поведінку населення, зокрема міграційну. Ця інформація вже зроблена, вона існує в сучасному світі, і питання полягає лише в ефективності її використання. Big data, принаймні в сучасному розумінні, не є альтернативою даним ні реєстрів, ні переписів, але темпи і характер розвитку не залишають сумнівів у тому, що застосування саме цієї інформації відкриває нове майбутнє в прогнозуванні соціально-демографічних і соціально-економічних процесів", - йдеться в статті.

Забезпечення проведення перепису населення в раунді 2020 р. не тільки дасть можливість отримати актуальні демографічні дані про всі поселення та регіони і значно підвищить надійність поточних розрахунків чисельності населення, дуже важливим є дотримання Україною своїх зобов'язань як члена ООН.

dt.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ