Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Україна та Молдова отримає від ЄС €135 млн, які передбачалися для росії та Білорусі

Єврокомісія вирішила перерахувати Україні та Молдові 135 мільйонів євро, які спочатку передбачалися для росії та Білорусі за фінансовим Інструментом європейського сусідства й партнерства (ІЄСП).

Про це повідомила пресслужба Єврокомісії.

На 2021-2027 роки росії та Білорусі планували виділити кошти за цим інструментом у межах програми Interreg NEXT — це програма транскордонного співробітництва ЄС із сусідніми регіонами. Загалом на програму Interreg NEXT до 2027 року виділили 1,1 мільярда євро.

Після повномасштабного російського вторгнення в Україну та санкцій ЄС росію та Білорусь вирішили виключити з програми, а співпрацю — призупинити. Через це у ЄС вже перерозподілили 26 мільйонів євро. Гроші, які передбачалися для росії та Білорусі, направили на підтримку програм співпраці з Україною та Молдовою. Це рішення так само перерозподіляє залишок фінансування.

«Я рада, що кошти, які ми спочатку планували виділити на цю співпрацю, тепер підуть на користь програм ЄС з Україною та Молдовою. Це допоможе зміцнити співпрацю регіонів ЄС та місцевих зацікавлених сторін з українськими та молдовськими партнерами», — сказала комісарка з питань згуртованості та реформ Еліза Феррейра.

Конкретно це фінансування підтримає програми Solidarity Lanes («Шляхи солідарності») щодо альтернативних коридорів для експорту українського продовольства, розвиток транскордонних транспортних сполучень, медичних послуг, освітніх та дослідницьких проєктів, схем соціальної інтеграції, а також зміцнення інституційної спроможності органів влади України та Молдови.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ