Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Україна відтермінує маркування латиницею на упаковках

Міністерство економічного розвитку і торгівлі має намір відкласти перехід на обов'язкове маркування продукції одиницями SI (одиниці вимірювання з використанням літер латинського або грецького алфавіту) на 2 роки - до 1 січня 2021 року.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Згідно з проектом наказу МЕРТ, дані зміни продовжать перехідний період, протягом якого виробники повинні адаптуватися до міжнародних позначень і списати залишки існуючих пакувальних матеріалів.

Згідно з документом, з 1 січня 2021 року виробники повинні будуть в першу чергу вказувати одиниці виміру латиницею, а вже в дужках - українською мовою. До цього моменту одиниці позначаються українською.

Документом також передбачено, що продукція, виведена на ринок до 2021 року, залишається в обороті до закінчення терміну придатності без обмежень з приводу невідповідного маркування.

За даними МЕРТ, перехід на міжнародне маркування повинен був відбутися 1 січня 2019 року.

У той же час, на думку Європейської бізнес асоціації, нові вимоги до маркування спричинять значні матеріальні витрати для виробників.

"Тільки для одного гравця ринку необгрунтовані витрати можуть становити кілька мільйонів гривень", - повідомляється в прес-релізі ЄБА.

Крім того, за даними асоціації, в деяких галузях маркування продукції латиницею суперечить законодавству, яким передбачено маркування українською мовою.

Зокрема, такі вимоги існують для харчової продукції, кормів для тварин, ветеринарних препаратів і пестицидів.

За даними ЄБА, неузгодженість використання міжнародного маркування в деяких законах може привести до припинення поставок кормів.

Асоціація висловила подяку міністерству за відстрочку SI маркування на два роки.

Економічна правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ