Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна візьме участь у Вільнюському книжковому ярмарку

Український інститут книги представлятиме національний стенд на Вільнюському книжковому ярмарку (Литва), що цьогоріч відбудеться із 22 по 25 лютого.

Це найбільший книжковий ярмарок серед країн Балтії і найяскравіша культурна подія Литви загалом. Щороку Вільнюський книжковий ярмарок відвідують понад 50 тисяч відвідувачів, свої книги представляють близько 300 учасників із більше ніж 20 країн. Присутність України на великій книжковій події у Вільнюсі дуже важлива, адже Литва – наша країна-союзниця, і наразі там перебуває понад 86 тис. українців, серед яких – 52 тис. є воєнними біженцями.

У час повномасштабної війни, котру розв’язала Росія проти України, організатори Вільнюського книжкового ярмарку (Литовський виставковий центр «Litexpo», Литовський інститут культури та Литовська асоціація видавців) безкоштовно надають Україні місце для стенду площею 25 квадратних метрів та необхідне обладнання. Цього року гаслом ярмарку стали слова литовського письменника Генрікаса Ладаускаса – «Я не вірю в світ, але вірю в казки». Гасло українського стенду – «Крихкість існування», в якому йдеться про вразливість і загрозу, в якій опинилися українці загалом та українська культура зокрема під час активної фази геноцидальної війни Росії проти України. 

Український стенд представлять 9 видавництв: Залізний тато, Видавництво Старого Лева, Балтія-Друк, Віват, АССА, НК-Богдан, Парасоля, Саміт-Книга та Tianachu.

Також 24 лютого об 11:00 у залі 5.5. відбудеться презентація антології есеїв «Воєнний стан», що минулоріч вийшла литовською мовою в межах програми підтримки перекладів «Translate Ukraine» (переклад литовською: Donata Rinkevičienė, Gelmes Publishers, 2023). У презентації візьмуть участь двоє гостей з України: Олексій Гетьман та Олександр Левченко. Модеруватиме розмову колишній посол в Україні Пятрас Вайтекунас. Запрошена також очільниця Вільнюської громади українців Наталія Шервитєне.

«Організатори Вільнюського книжкового ярмарку продовжують демонструвати солідарність із Україною. Уже другий рік поспіль вони не лише запрошують нас до участі, а й фінансують організацію національного стенду. Наша участь є гарною можливістю представити українську літературу, але найголовніше – висловити подяку Литві за їхню беззастережну підтримку в усіх сферах. Також важливо відзначити, що традиційні дати проведення ярмарку співпадають із річницею повномасштабного вторгнення Росії в Україну. У цей період гасло «Крихкість існування» набуває особливого сенсу, якнайтонше передаючи постійне відчуття вразливості, в якій опинилося наше існування під час великої війни», – ділиться одна з кураторок українського національного стенду на Вільнюському книжковому ярмарку, очільниця відділу міжнародної співпраці Українського інституту книги, Ангеліна Трофимчук.

Додаємо, що цьогоріч Вільнюський книжковий ярмарок можуть безкоштовно відвідати усі охочі українці в Литві, показавши на вході документ, що посвідчує особу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ