Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна визнала венесуельського Гуайдо

Україна визнала очільника венесуельської Національної асамблеї Хуана Гуайдо головою єдиного у Венесуелі демократично обраного органу влади і вважає, що він зможе організувати демократичні вибори в країні.

Про це повідомив Укрінформ з посиланням на речника Міністерства закордонних справ України Катерина Зеленко.

"Україна визнає Хуана Гуайдо головою єдиного демократично обраного органу влади Венесуели- Національної асамблеї, а також лідером демократичної опозиції. Відтак від нього та інших керівників політичних сил Венесуели залежить повернення до демократичного урядування в країні, зокрема, шляхом досягнення домовленостей про проведення демократичних і сертифікованих міжнародними спостерігачами виборів", - зазначила Зеленко.

Вона додала, що Україна закликає владу Венесуели робити все можливе для запобігання силовим методам вирішення політичної кризи, а також для протидії економічній катастрофі, яка вже призводить до гуманітарних проблем і страждань венесуельського народу.

Як повідомлялося, група країн Європейського Союзу визнала венесуельського опозиційного лідера Хуана Гуайдо тимчасовим президентом країни, посиливши вимоги до чинного президента Ніколаса Мадуро піти у відставку.

На даний час Гуайдо визнали, зокрема, Австрія, Велика Британія, Данія, Франція, Німеччина, Латвія, Литва, Нідерланди, Іспанія і Швеція. Франція також заявила, що Гуайдо має право організувати дострокові президентські вибори у зв’язку з тим, що Мадуро відмовився це зробити.

23 січня у Венесуелі розпочалися масові протести проти президента Мадуро. Голова Національної асамблеї Венесуели Гуайдо на тлі конституційної та економічної кризи оголосив себе тимчасовим президентом країни і склав присягу. Гуайдо заявив, що Мадуро, який в травні оголосив про свою перемогу на президентських виборах, не здатен виконувати обов'язки глави держави, і пообіцяв провести в країні дострокові вибори.

26 січня тижня Євросоюз закликав Венесуелу до термінового проведення вільних, прозорих та легітимних президентських виборів відповідно до міжнародних демократичних стандартів та конституційного порядку у Венесуелі. Зазначалося, що у разі відсутності оголошення про організацію нових виборів із необхідними гарантіями ЄС здійснить подальші дії, включаючи визнання керівництва країни відповідно до статті 233 Конституції Венесуели.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ