Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україні передали постійне укриття на Чорнобильській АЕС

ЄС вітає офіційну передачу українській владі постійного саркофагу – Нового безпечного конфайнменту, – що його збудовано на місці катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції 1986 року, - йдеться у повідомленні на Facebook сторінці Представництва ЄС в Україні .

Ця найбільша в світі мобільна металева конструкція стала результатом понад 20-и років планування та будування, а також величезних зусиль України та міжнародної спільноти. ЄС був найголовнішим донором будівництва саркофагу, виділивши на нього 431 мільйон євро. Відтепер Україна стає відповідальною за експлуатацію та обслуговування конструкції, а також за демонтаж первинного саркофагу, швидко збудованого невдовзі після аварії. ЄС також очікує найскорішого завершення будівництва нового безпечного місця зберігання (Тимчасове сховище - 2) використаного ядерного палива. Це буде ще одним великим кроком для перетворення епіцентру трагічної аварії 1986 року на стабільне та екологічно безпечне місце.

Загалом, від 1991 року ЄС витратив близько 1 мільярда євро, щоб допомогти Україні у питаннях ядерної безпеки. Окрім потужних внесків до міжнародних програм з ядерної безпеки, ЄС також здійснював масштабні двосторонні програми співпраці з Україною. На ці програми від 1991 року було виділено близько 480 мільйонів євро. Вони стосувалися регуляторних питань, питань безпечності атомних електростанцій, поводження з радіоактивними відходами та використаним ядерним паливом. ЄС, висловлюючи свою солідарність з народом України, який найбільше постраждав від Чорнобильської аварії, також профінансував серію соціальних проектів. Вони були реалізовані для громадян, що живуть у безпосередній близькості до місця аварії. Відновлення повної незалежності Державної інспекції ядерного регулювання України, яке мало відбутися дуже давно, та початок інкорпорування законодавства ЄС в українське право, що передбачено Угодою про асоціацію між ЄС та Україною, будуть головними пріоритетами нашої співпраці протягом наступних місяців.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ