Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Українізація знизу та русифікація згори конче призведуть до конфлікту, – Доній

«Для України поширення української мови є питанням національної безпеки. Там, де українська мова перебувала в найбільш пригніченому стані, – в Криму, на Луганщині, Донеччині – Росії вдалося знайти значну частину колаборантів для підтримки своєї агресії. Території, на яких поширення української мови є найслабшим, можуть стати ареною російських провокацій у майбутньому», – зазначив у коментарі «Гал-інфо» український політик та громадський діяч, керівник Мистецького об’єднання «Остання барикада» та ведучий однойменної телевізійної передачі Олександр Доній.
Фото з firtka.if.ua.

Політик переконаний, що не зважати на мовну політику за цих умов – означає сприяти майбутній російській агресії.

«Залишати українську мову напризволяще (без державної підтримки) – значить пустити її в річище вільної конкуренції, що в умовах колосального тиску російських коштів в інформаційному просторі означає її занепад», – наголосив він.

За його словами, значна частина українських інтелектуалів та громадських діячів розуміють зв'язок між національною безпекою та мовою, тому порушують мовну тему, проте наразі держава не провадить належної мовної політики.

«Ми бачимо дві протилежні тенденції. З одного боку, після Майдану посилилася дерусифікація знизу. Це є одним з природних наслідків Майдану як певного етапу національно-демократичної революції, яка триває в Україні уже протягом 30 років. З іншого боку, є протилежна тенденція з боку влади. Враховуючи таємні домовленості між Путіним і Порошенком, які стосуються державного устрою України, однією зі складових цих домовленостей є відмова від посилення позицій української мови. Тож, попри гучні заяви про те, що єдиною державною мовою лишається українська, насправді в його мирному плані з 15 пунктів є тільки один пункт, який стосується мови, і він звучить: «підтримка російської мови», – сказав Олександр Доній.

На його переконання, про русифікацію згори свідчить й практика призначень чиновників на вищі посади, яка є прикладом «абсолютного й свідомого нехтування» закону щодо володіння державною мовою»

«Таким чином, демонструється, що Україна як держава відмовляється від реального поширення української мови на державному рівні. Не дивно, що Кремль останнім часом навіть зменшив критику української влади в мовній площині», – зазначив політик.

Відтак, із його точки зору, в майбутньому Україні не уникнути конфліктів на мовному ґрунті.

«Очевидно, що це тимчасовий стан, тому що ці протилежні тенденції (українізація знизу та русифікація згори) неминуче призведуть до конфлікту – конфлікту між українськими інтересами і позицією влади, яка суперечить українським інтересам», – резюмував він. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ