Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українка здобула найпрестижнішу нагороду в математиці - медаль Філдса

Українська математикиня, Марина Вʼязовська, отримала найпрестижнішу нагороду на Міжнародному математичному конгресі у Гельсінкі. Медаллю Філдса раз на 4 роки нагороджують математиків віком до 40 років за видатні досягнення в науці.
Марина Вʼязовська

Про це повідомляє Platforma.

Дівчина отримала нагороду за розвʼязання задачі з пакування куль у восьмивимірному просторі — вона довела, що решітка Е₈ є найщільнішим способом пакування однакових сфер у восьми вимірах. Також вона зробила внесок у розв’язання пов’язаних задач та задач з інтерполяції в аналізі Фур’є. 

Пошук найщільнішого пакування однакових куль у заданому просторі є давньою математичною задачею. До 2016 року було відомо розвʼязання лише для дво- та тривимірного просторів. Марина стала другою жінкою в історії премії, а медаль Філдса - це вже девʼята серед її міжнародних нагород. 

Quanta Magazine повідомляв, що у березні 2016 року В’язовська науково з’ясувала, як найщільніше розмістити точки у 8- та 24-вимірних просторах. Раніше українська математикиня здійснила лише перший крок для доведення, однак зараз здійснено важливіше, універсальніше доведення, що зробило її роботу більш «загальною».

Медаль Філдса стабільно вручають на відкритті Міжнародного математичного конгресу. Розмір нагороди становить 15 тис. канадських доларів.

Міжнародний конгрес математиків, на якому традиційно вручають Філдсівську премію, мав відбутися у 2022 році в Санкт-Петербурзі, проте після початку війни в Україні місто було позбавлено права його проведення, і форум перенесли в онлайн.

Марина В’язовська - випускниця Київського університету. Нині вона працює у Федеральній політехнічній школі у Лозанні.

В’язовська стала другою жінкою в історії, яка отримала премію Філдса. Першою стала Маріам Мірзахані з Ірану у 2014 році.

Громадяни України раніше ніколи не отримували Філдсівську премію. Росіяни ставали володарями нагороди шість разів, ще тричі премію присуджували громадянам СРСР.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ