Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Українські фільми «Крути 1918» та «Чорний ворон» вийдуть онлайн на Netflix

Онлайн прем‘єра українських фільмів «Крути 1918» та «Чорний ворон» відбудеться на платформі Netflix на День Незалежності, 24 серпня.
"Крути 1918"

Про це повідомляється в офіційному Telegram-каналі Netflix в Україні. Як зазначаться, серед серпневих українських новинок слід очікувати вихід фільмів «Крути 1918» та «Чорний ворон».

В основі сюжету стрічки «Крути 1918» – реальна історія бою на залізничній станції Крути взимку 1918 року, коли чотири сотні українських студентів і гімназистів стали проти багатотисячної російської Червоної гвардії.

За сюжетом, до Києва стрімко наближаються більшовицькі загони, що прагнуть встановити на українських землях радянську владу. Місто наповнене агентами Троцького, йде агітація пролетаріїв. Михайло Грушевський видає IV Універсал – про захист України. На захист батьківщини стають усі боєздатні військові УНР. Залізничну станцію Крути, через яку в напрямку столиці мають пройти більшовики, захищатимуть 400 юнаків, студенти та курсанти. Серед захисників – Андрій та Олекса Савицькі, сини генерала. На тлі доленосних подій в країні двоє братів Андрій і Олекса Савицькі закохуються у прекрасну Софію.

Фільм знімався переважно в Києві – на Софійській площі, в Київській фортеці, в Музеї видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького та на вулицях міста. Станцію Крути, яка розташована в Чернігівській області, знімали в селі Сигнаївка Черкаської області. У зйомках було задіяно близько 1000 акторів і 2000 одиниць зброї, а батальні сцени знімали за участі 150 військових Національної гвардії України.

Режисером історичної драми є Олексій Шапарєв, автором сценарію – Костянтин Коновалов, продюсер картини – Андрій Корнієнко. Головні ролі у фільмі виконали Євгеній Ламах, Андрій Федінчик, Надія Коверська, Віталій Салій, Олексій Тритенко, Томаш Собчак, Володимир Філатов, Максим Донець, Олександр Піскунов, Олександр Олексенко, Дмитро Олійник та інші. Фільм Олексія Шапарєва, який вийшов в прокат 7 лютого 2019 року, став лауреатом Четвертої Національної кінопремії “Золота Дзиґа” і отримав “Премію глядацьких симпатій”.

Історична драма «Чорний ворон» режисера Тараса Ткаченка відтворює одну зі сторінок української історії — боротьбу українських повстанців проти радянської влади у 1920-х роках. Стрічка створена за мотивами однойменного роману-бестселеру Василя Шкляра, в основу якого покладені історичні документи, зокрема, із розсекречених архівів КДБ.

Події фільму розгортаються у 1922 році. Історія життя та кохання Івана на прізвисько Ворон, колишнього офіцера армії УНР, який став учасником повстанського руху часів Холодноярської республіки. Непереборна жага українців до волі не дає головному герою залишатись осторонь важливих подій, які розгортаються в його селі. Тому він свідомо та відважно жертвує сімейним затишком і починає запеклу боротьбу за незалежність рідної землі, майбутнє українців і власної родини.

В ролях: Тарас Цимбалюк, Павло Москаль, Андрій Мостренко, Ксенія Данилова, Азіз Абдурашидов, Зоряна Марченко, Наталія Сумська, Аліна Коваленко, Олексій Тритенко, Данило Мірешкін, Ксенія Данилова. У стрічці глядачі зможуть почути голос автора – Василь Шкляр озвучив історичні коментарі до фільму, знятого за мотивами його роману, та став для них закадровим поводирем в минуле української історії.

Народна артистка України Наталя Сумська у кінопроекті стала ворожкою Явдохою. Нагадаємо, саме за цю роль акторка визнана переможницею Четвертої Національної кінопремії “Золота Дзиґа” в номінації “Найкраща жіноча роль другого плану”. Також в екранізації історичного роману зіграв Сергій Бабкін – відлюдника Варфоломія. У фільмі співак зображений як вічний гайдамака, який веде аскетичний спосіб життя та живе у підземеллях Мотронинського монастиря. Він проводить тунелями холодноярців, рятуючи їм життя.

Режисер фільму – Тарас Ткаченко, сценарист – Тарас Антипович, оператор-постановник – Олександр Кришталович, художник-постановник – Ігор Філіппов, художниця з костюмів – Марія Квітка, художниця з гриму – Лариса Сапанович. Виконавчі продюсери – Христина Шкабар та Володимир Андріюк. Генеральний продюсер фільму – Олександр Ткаченко.

Пісня Святослава Вакарчука “Веселі, брате, часи настали…” стала саундтреком до фільму Тараса Ткаченка. Композитором інших музичних тем стрічки став клавішник гурту “Океан Ельзи” Мілош Єліч, який працював над створенням музичного оформлення драми.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ