Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Український інститут нацпам’яті розповів про найбільші досягнення за останні 5 років

Чотири “декомунізаційні” закони, прийняті 9 квітня 2015 року, в “чистий четвер”, напередодні Великодня; розпочатий процес реабілітації жертв комуністичного тоталітарного режиму; відкритий доступ до архівів КГБ та інших радянських спецслужб; Музей Революції Гідності та інші способи збереження пам’яті про Майдан; популяризація історії України без брому і нафталіну.

Про це йдеться у матеріалі на сайті Українського інституту національної пам'яті.

Це - лише частинка величезного обсягу роботи з подолання радянських та імперських міфів та повернення правдивої історії з власними сюжетами та власними героями, втіленої в життя Українським інститутом національної пам’яті. І це - головні сюжети п’яти роликів, які Інститут презентував спільно з Young & Hungry production.

Декомунізація - це був найважчий камінь, який потрібно було зрушити з місця, щоб звільнити свідомість мільйонів людей від пут минулого, десакралізувати радянські міфи, відкривши болючу правду. І це вдалося. Що це значило для українців, розповідає перший ролик.

Другий ролик присвячений долі закарпатця Івана Мирона, який чверть століття провів у таборах Норильська, Іркутська та Мордовії за те, що, на знак протесту проти репресій радянської влади та насильницького заганяння до колгоспів, відмовився йти до червоної армії і присягати ворогу, а тому вступив до лав повстанців. 90-річний Іван Мирон став першим, кого Національна комісія реабілітувала згідно з новим законодавством. 

Процес відновлення історичної справедливості лише набирає обертів. Нині комісії з реабілітації працюють практично в кожній області. Так само регулярно відбуваються засідання Національної комісії з реабілітації, яку очолює відомий дослідник історії репресивних органів Роман Подкур.

Ще одним недоторканим об’єктом комуністичної системи були архіви КГБ та інших радянських спецслужб. На початку 1990-х крига скресла і декому з родин репресованих вдалося отримати доступ до справ їхніх родичів. Але цей процес був дуже складний і багато справ так і лишалося під грифом “Секретно”. 

Нині Україна - перша в Європі за відкритістю архівів спецслужб. За ініціативою Українського інституту національної пам’яті 9 квітня 2015 року, окремим законом було відкрито доступ до всіх комуністичних архівів. Тепер для ознайомлення з документами  КГБ та інших спецслужб потрібне лише звернення і паспорт. 

А в перспективі - відкриття Галузевого Державного архіву Українського інституту національної пам’яті.  Це буде найбільший у світі архів справ КГБ та інших спецслужб, документальних доказів радянських репресій, геноциду та всього, що стосується “червоного” періоду в українській історії 1917-1991 років, до якого матимуть доступ всі охочі.

Український інститут національної пам’яті - одна з небагатьох подібних інституцій, яка займається не лише історією ХХ століття, але й сьогоденням. Зокрема - збереженням пам’яті про Майдан та сучасну російсько-українську війну. Інститут опікується питанням створення Національного меморіально-музейного комплексу Героїв Небесної Сотні, з 2014 року існує проєкт «Усна історія Майдану», пізніше виник і проєкт «Усна історія російсько-української війни». Чому це важливо для кожного з нас, дає відчути ролик про Майдан.

Але одним із головних завдань Українського інституту національної пам’яті лишається щоденна популяризація української історії. 50 книг, 37 виставок, 2 настільні гри, 5 фестивалів «Історія:UA», що добрався і до прифронтової зони, і прискіплива увага російських пропагандистських ЗМІ - такий підсумок п'ятирічної діяльності Інституту лише у цій сфері. Історії без брому і нафталіну. Реальної історії (а не написаної нашими сусідами), звільненої від радянських міфів і пропаганди, цікавої не лише поважним історикам, але й підліткам, які вивчають історію Української революції 1917-1921 років і за мобільним додатком теж.

Завантажити ролики можна за посиланням: https://bit.ly/2l1L0q5

Нагадаємо, що Український інститут національної пам'яті надає вільний доступ до всіх своїх проєктів. Наша принципова позиція - задля зручності аудиторії усі матеріали викладати також в електронних форматах на офіційному сайті  https://uinp.gov.ua/.

Крім серії презентованих відеоробіт про основні напрями своєї роботи Український інститут національної пам’яті спільно з  Young & Hungry production підготував 20-хвилинний відеофільм, який ширше розкриває тему діяльності Інституту та його місії. 

Цей відеофільм найближчим часом можна буде побачити на інтернет-ресурсах Інституту та в ефірі центральних українських телеканалів. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ