Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українці назвали свої улюблені свята – опитування

Більшість опитаних віддали свої голоси за Великдень та Різдво. Далі йде День Незалежності України та День захисників і захисниць України.

Про це свідчать дані дослідження КМІС. 

Дослідження показало, що здебільшого українці люблять та поважають свята, лише 2% опитаних не ставляться до офіційних свят, як до важливих або улюблених.

Більшість населення України (приблизно 70%) святкує Великдень та Різдво Христове як найбільш популярні свята, далі йдуть День Незалежності України (63%) і День захисників і захисниць України (54%).

За останній рік найбільші зміни відбулися у ставленні українців до Дня незалежності України та Дня захисників і захисниць України.

День Незалежності України до повномасштабної війни з Росією цінувало лише 37% населення, натомість зараз ця цифра сягає 63%.

День захисників і захисниць України був популярним лише серед 29%, зараз є 54% прихильників цього дня.

"Це відносно нове свято, яке було започатковано у 2014 (тоді воно мало назву День захисника України) замість Дня захісника Вітчизни 23 лютого.  Його  популярність на момент заснування буа дуже низькою,  і навіть через декілька років у 2017 тільки 10% (гірше було ставлення лише до Дня конституції – 5%).  День конституції за останній рік став вдвічі більш популярним (з 14% до 29%), це також відображає ріст важливості свят, пов'язаних саме з державою", – йдеться в описі до дослідження.

Новий рік, який урочисто святкують у всьому світі і який всі роки ділив перше місце з Різдвом Христовим і Пасхою, зараз лише на п'ятому місці з відсотком у 52%. 

Ставлення до Міжнародного жіночого дня 8 березня погіршилося, його популярність за останні два роки знизилася з 34% до 25%.

День Конституції, Міжнародний жіночий день, Трійця, мають відповідно 29%, 25%, 22%. 

Найменш популярні свята в цьому році  День Перемоги та День праці (1 травня) — лише 13% та 5% відсотків українців святкують ці дати я улюблені чи важливі.

Візуалізація: УНІАН

Довідка

Опитування проводилося методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням) серед 2002 дорослих респондентів, які мешкали на території України у межах, які контролювалися владою до 24 лютого 2022 року. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% - для показників, близьких до 10%, 1,1% - для показників, близьких до 5%.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ