Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українці в ЄС продовжать отримувати послуги доступного роумінгу

У 2023 році українці продовжують отримувати доступні послуги міжнародного роумінгу, перебуваючи в ЄС.

Фото: Depositphotos

Про це повідомляє Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв'язку (НКЕК). 

Спільну заяву про координацію зусиль для забезпечення доступного роумінгу для українців, які вимушено перебувають на території ЄС, українські та європейські оператори мобільного та фіксованого зв’язку підписали вчора, 2 лютого.

За повідомленням НКЕК, до заяви доєдналися сім українських операторів (Kyivstar, Vodafone, lifecell, Укртелеком, Data Group, Vega Telecom та 3Mob) та двадцять європейських операторів мобільного та фіксованого зв’язку. Домовленості досягли за підтримки Єврокомісії, НКЕК та Органу європейських регуляторів електронних комунікацій (BEREC).

"Нова Спільна заява українських та європейських операторів зв’язку діятиме наступні 6 місяців, і є продовженням тих домовленостей, які були досягненні у рамках попередньої Спільної заяви, укладеної 8 квітня 2022 року та, яка діяла протягом останніх 9 місяців.

Спільна заява дозволить і надалі продовжувати добровільні заходи щодо надання доступних або безплатних послуг міжнародного роумінгу та міжнародних дзвінків", - пояснюють у Нацкомісії. 

У повідомленні йдеться, що перевагами від реалізації Спільної заяви користуються та зможуть і надалі скористатися більше ніж чотири млн українців. За оцінками ООН (UNHCR) станом на 17 січня 2023 року понад 4,9 млн українців виїхали з України до країн Євросоюзу.

Також у НКЕК відзначають, що спостерігається пряма залежність між кількістю вимушених переселенців з України у Європі й тих, хто користується роумінгом з Україною. Так, на початку 2022 року звичайна кількість "роумерів" мобільних операторів України становила близько 2 млн абонентів на місяць. У березні 2022 року кількість таких людей досягла пікового показника - 5 мільйонів абонентів. У червні-грудні кількість абонентів у роумінгу коливалася в межах від 3,9 до 4,4 млн абонентів на місяць.

Реалізація попередньої Спільної заяви дала змогу українським операторам пропонувати своїм абонентам доступні послуги роумінгу у 25 державах-членах ЄС, і навіть охопити країни, які не входять в ЄС. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ