Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Здоров'я

Українці просять в Зеленського залишити фінансування психіатричної галузі за медсубвенцією

19 лютого на Офіційному сайті Президента України за дорученням лікарів – психіатрів директор Комунального некомерційного підприємства Сумської обласної ради "Перша обласна спеціалізована лікарня м. Ромни" В. Кульбачний зареєстрував петицію "Про необхідність залишення фінансування психіатричної галузі в Україні за медичною субвенцією". Розміщуємо текст петиції

Пане Володимире Олександровичу!

Звертаємось до Вас із наступним питанням.

Здоров’я за визначенням ВООЗ є не лише відсутність захворювань а й повне фізичне, духовне та соціальне благополуччя.

Проте, є численна кількість хворих людей, що за своїм психічним станом не розуміють значення здоров’я і не здатні передбачити ризики у випадку відмови від лікування. Громадяни України, що страждають на психічні розлади, в багатьох випадках бідні, не спроможні задовольнити мінімальні життєві потреби люди, які не мають статку і в більшості випадків домівки. Вони не потрібні суспільству та рідним, частина їх багаторічно знаходиться в закладах з надання психіатричної допомоги і потребує постійного догляду, нагляду та медикаментозного лікування.

Реформа вторинної та третинної ланки медичної допомоги, яка запланована на квітень 2020 року не передбачає коштів на лікування даної категорії пацієнтів, тому вони вимушені будуть піти з лікарень, які насамперед стали для них домівкою, на вулицю - в соціум, в життя до якого вони не пристосовані.

Інтернатні установи для хронічно психічно хворих не здатні в один момент прийняти таку кількість пацієнтів, та ще й до того більшість психічно хворих мають абсолютні протипокази до перебування в інтернатах.

За найпростішими прогнозами більшість цих пацієнтів загине протягом 3-6 місяців, частина порушить закон і потрапить на примусові заходи медичного характеру різних рівнів. А це означає, що протягом наступних декількох місяців, починаючи з квітня, значно підвищиться рівень злочинності та смертності, який і так в межах України завеликий.

Виходячи з наступного лікарі – психіатри звертаються до Вас з проханням:

- припинити або відтермінувати переведення закладів з надання психіатричної допомоги на іншу модель фінансування ( від НСЗУ) та залишити фінансування за медичною субвенцією.
- розпочати широкий діалог між МОЗом України, НСЗУ та практичними лікарями – психіатрами, оскільки стандартні моделі лікування, які застосовуються в закладах терапевтичного профілю не підходять для лікування психічно хворих.
- у випадку неможливості припинити або призупинити реформу дати закладам тривалий пільговий період, з можливістю встановлення реальних тарифів на лікування, тому як закладений тариф 7614 грн є лише 20% від реального.

Проголосувати за петицію можна за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ