Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Управління охорони історичного середовища прозвітувало за 2017 рік

Управління охорони історичного середовища ЛМР прозвітувало про проведені роботи у 2017 році, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Серед них: реставрація фасадів, реставрація сакральних споруд, дахів, громадських просторів, балконів, брам і вікон. Сумною подією минулого року було завершення співпраці з Німецьким бюро технічного розвитку GIZ в рамках проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста».

«Рік, що минає, був для нас насичений і багатий на реставраційні роботи. Найперше, хочу відзначити, що це був останній рік співпраці з проектом «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» (GIZ). Управління охорони історичного середовища ЛМР було безпосереднім їхнім партнером. У співпраці з ними вдалося реалізувати багато проектів, роботу над якими будемо продовжувати», - розповіла Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР.

За її словами у 2017 році управління виконало такі реставраційні роботи:

- реставрація фасадів у будинках на вул. Арсенальська, 3, вул. Чупринки, 69, вул. Л. Українки, 13 (костел вірменських бенедиктинок), фасад театру ім. Л. Курбаса (вул. Курбаса, 3), фасади будинків на вул. Краківська, 34, вул. Листопадового Чину, 26, І.Франка, 25, гідроізоляцію стін шпиталю на вул. Озаркевича, 4.

- реставрація сакральних споруд: музей Пінзеля (костел Кларисок), церква св. Миколая, церква свв. апп. Петра і Павла, церква Параскеви П’ятниці, церква св. Трійці, центральний вітраж церкви Преображення Господнього, розписи Вірменського собору, двері і решітка каплиці Боїмів.

- реставрація дахів: дах давнього єврейського шпиталю на вул. Раппапорта, 8.

- громадські простори: пл. Митна, вірменський дворик з колоною св. Христофора, реставрація «Криниці з Левами», реставрація муру костелу св. Лазаря.

-реставрація балконів: у 2017 році відреставровано 36 балконів. Серед них балкони на вул. Дорошенка, 15 – 7 шт, вул. Вірменська, 13, вул. Рутковича, 4, 12, вул. Мендєлєєва, 5, вул. Ак. Павлова, 1, 2, вул. Торгова, 11, вул. Городоцька, 61, вул. Чупринки, 52 та ін.

- реставрація надгробків в музеї «Личаківський цвинтар»: у 2017 році відреставровано 12 надгробків в рамках українсько-польського проекту «Збереження спільної культурної спадщини», та відреставровано 21 надгробок за кошти від господарської діяльності музею.

-реставрація брам і вікон: у 2017 році з співпраці з проектом «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» (GIZ) відреставровано 28 брам і 53 вікна.

«Загалом за 8 років співпраці з проектом «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» (GIZ) нам вдалося відреставрувати 148 історичних брам і 759 вікон. Це без врахування відреставрованих вікон у школах. Це лише житловий фонд, де 70% вартості фінансувалося GIZ і 30% мешканцями», - додала Лілія Онищенко.

Також у 2017 році управління охорони історичного середовища проводило активну роботу з мешканцями: зустрічі, дискусійні платформи, ворк-шопи, семінари, тематичні тижні, «Майстерню міста», 5-ту Академію інтегрованого розвитку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ