Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Управління охорони об’єктів культурної спадщини Львівщини очолив Василь Петрик

Архітектор та викладач Львівської політехніки Василь Петрик, за результатами конкурсу, очолив управління охорони об’єктів культурної спадщини департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА. Про це повідомили Гал-інфо у пресслужбі ЛОДА.
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

Вчора очільника управління представили депутатам профільної комісії Львівської обласної ради.

Василь Петрик - уродженець Дрогобича, кандидат архітектури, доцент кафедри архітектури та реставрації Львівської політехніки. Працював науковим співробітником Регіонального науково-дослідного центру “Рятівна археологічна служба”, від 2003 року - головним архітектором державного історико-культурного заповідника у Белзі. Займався проєктною та науковою діяльністю. 

“Я працював з історико-містобудівною документацією та в галузі практичної реставрації пам’яток , архітектурно-археологічних досліджень. Багато років займався  пам’яткоохоронною діяльністю, є членом Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, Українського національного комітету ICOMOS, маю “бойовий” практичний досвід відстоювання пам’яток. Бували перемоги, але були й поразки. Тому розумію проблеми в системі культурної спадщини України. Перед нами зараз чимало викликів. Мусимо, фактично, перебудувати зараз систему, відповідно до вимог адміністративно-територіальної реформи. Сподіваюся, що мені вдасться якщо не переламати цю складну ситуацію, то бодай зрушити її в позитивному напрямі”, - зазначає Василь Петрик.

Управлінець переконаний, що охорона пам’яток подібна на війну - проти часу і байдужості. А виграти її ми зможемо лише разом, об’єднавши навколо єдиної мети державні та управлінські структури, професійні та громадські середовища. 

“На Львівщині понад 8 тисяч зареєстрованих пам’яток. З них близько восьмиста - національного значення, і за них, згідно з законом, має нести відповідальність Міністерство культури та інформаційної політики. Обласна адміністрація мала би відповідати за місцеві та щойно виявлені пам’ятки. Але, все-таки, це є наша спільна відповідальність. І тут не можна сказати, що громади чи користувачі не є відповідальними. Навпаки - кожен із нас має на собі часточку відповідальності за спадщину. Ми не зробимо нічого самі. Пам’яткоохоронна діяльність - це боротьба за спадщину з часом і байдужістю. Коли людина йде в бій, вона шукає підтримку. Тому я маю надію об’єднати професійне середовище, громадські організації, місцеві громади. Це надзвичайно важлива робота, яка потребує мобілізації багатьох ресурсів. Особливо, кадрових”, - каже новопризначений керівник управління.

Водночас, Василь Петрик сподівається, що йому вдасться повноцінно запустити реставраційні роботи на пам’ятках, бо виділити кошти - недостатньо. В Україні існує потреба коригування нормативних документів та законів, які стосуються охорони культурної спадщини.

“Нам дуже потрібне розуміння та співпраця народних депутатів від Львівщини, бо є потреба у зміні законодавства. Сподіваюся, що важливість спадщини розуміють всі, бо найперше, коли приїздить якась делегація зі столиці чи з-за кордону, гостям ми показуємо наші пам’ятки. Це - наш капітал, наша цінність. Але перед тим, як показувати об’єкти, треба їх реставрувати. А щоб реставрувати, недостатньо просто виділити гроші. Необхідно зробити дієвою систему реставраційних робіт на пам’ятках, створити систему постійного моніторингу пам’яток і залучити широкі кола громадськості та реставраторів до співпраці. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ