Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Уряд готовий запропонувати на розгляд парламенту масштабну пенсійну реформу

Як повідомили в Інформаційному віснику Уряду, Уряд готовий запропонувати на розгляд парламенту масштабну пенсійну реформу, яка базуватиметься на трьох принципах:

1.Осучаснення пенсій

Складовою частиною пенсійної реформи є обов'язкове осучаснення пенсій, тобто перерахунок тих пенсій, які не змінювались майже п’ять років. Уряд запропонує парламенту розглянути цю пропозицію до парламентських канікул, аби здійснити перерахунок пенсій вже з 1 жовтня цього року. Що таке «осучаснення пенсій»? Передусім, це відновлення соціальної справедливості в обчисленні пенсій незалежно від року її призначення. Зараз розміри пенсій в залежності від року призначення відрізняються більше ніж у 3 рази. Простий приклад: шахтар із страховим стажем понад 46 років. Якщо такому працівнику пенсія була призначена у 2008 році, він отримує 3311,87грн. Якщо ж такий працівник вийшов на пенсію у 2016 році – 8446,21 грн.

Чому це відбувається? Пенсія українців залежить від трьох показників: зарплати працівника, стажу та показника середньої заробітної плати по Україні, який застосовується при обчисленні пенсії. Середня зарплата зростає з кожним роком,  тому пенсії українців повинні “осучаснюватись”. Однак останній раз таке “осучаснення” відбувалося в 2012-му році, але із застосуванням показника середньої заробітної плати по Україні за 2007 рік (1197,91грн.). За цей час середня зарплата по Україні, яка застосовується при обчисленні пенсії, зросла до 3764,4 грн., або більше ніж в 3 рази. В результаті пенсії навіть не досягають розміру прожиткового мінімуму.

Що пропонує уряд? Пенсії будуть перераховані, тобто підвищені, у близько 5,6 мільйонів українців (всього в Україні 11,9 мільйона пенсіонерів). Частина пенсіонерів після "осучаснення" будуть отримувати вдвічі більше. Приблизно 1 млн 308 тис. українців отримають до своєї пенсії щомісячно додатково до  200 грн, для 1 млн 208 тис. підвищення становитиме  від 200 до 500 грн щомісяця, 1 млн 993 тис. у результаті цієї реформи отримають підвищення пенсій від 500 до 1000 грн. І ще понад 1 млн 100 тис. громадян отримають понад 1000 грн.

Уряд також виконає своє зобов’язання щодо перегляду пенсій, який передбачений бюджетом на 2017 рік. В державному бюджеті  на цей рік зафіксоване підвищення прожиткового мінімуму і мінімального розміру пенсій двічі протягом року – з 1 травня і з 1 грудня 2017 року. Прожитковий мінімум для непрацездатних осіб (мінімальна пенсія) з 1 травня становитиме 1312 грн, а з 1 грудня – 1373 грн. Тобто для близько 8 мільйонів пенсіонерів, розмір пенсійних виплат яких залежить від мінімальної пенсії, зросте щонайменше на 10%.

2.Скасування обмежень для працюючих пенсіонерів

Також з жовтня цього року уряд пропонує  скасувати 15-відсоткове зниження пенсій працюючим пенсіонерам. Із 2,3 млн. працюючих пенсіонерів  зараз пенсії знижуються у 494 тис. Уряд пропонує, щоб ті, хто працює, отримували заробітну платню і пенсію у повному обсязі..

3.Справедлива пенсійна система

Основний принцип пропонованої реформи - створення справедливої солідарної системи пенсійного страхування. Для цього, по-перше, будуть запроваджені єдині правила визначення розмірів пенсійних виплат (крім військовослужбовців). По-друге, встановлено чітку залежність розміру пенсії від суми сплачених страхових внесків та тривалості участі у страховій системі. І головне, уряд не збирається вирішувати проблеми вітчизняної пенсійної системи за рахунок підняття пенсійного віку. Це означає, що в запропонованій пенсійній реформі не буде пункту про підняття пенсійного віку.

4.Бездефіцитний Пенсійний фонд

У цьому році дефіцит Пенсійного фонду становить 141,3 млрд. грн., або майже половину від потреби. При цьому майже 80% пенсіонерів живуть за межею бідності. Уряд ставить амбіційне завдання:  до 2024 року зробити Пенсійний фонд бездефіцитним.  Це означає, що у Фонду з’являться можливості інвестувати в підвищення пенсій. А відтак, і в якість життя українських пенсіонерів.

Пенсійна реформа – другий крок Уряду з підвищення якості життя українських громадян. Перший був зроблений минулого року – завдяки ініціативі Уряду з 1 січня 2017 року мінімальна зарплата в країні зросла удвічі. Так Уряд виконує своє головне завдання – забезпечення зростання економіки і трансформація цих досягнень у реальне підвищення якості життя українських громадян.  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ