Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Уряд Нідерландів присудив премію захисниці кримських політв’язнів

Уряд Нідерландів присудив премію ʺТюльпан прав людиниʺ адвокатці з анексованого Криму Лілі Гемеджі, яка є захисником кримських політв’язнів Кремля.
Ліля Гемеджі

ʺЦе премія за правозахисну діяльність і не більше. Наскільки я розумію, посольство саме вибрало мене. Чи був хтось, хто пропонував мою кандидатуру, чи ні, я не в курсі. Хто був ініціатором цього висунення, також для мене залишається загадкою. Ми ж працюємо не заради премій і мету їх отримання ми собі не ставимоʺ, – сказала Гемеджі, - передає Радіо Свобода.

Вона зазначила, що таке визнання говорить про те, що є союзники і друзі ʺв боротьбі проти несправедливостіʺ.

ʺЦе дуже цінно, звичайно. Я вважаю, що це – не тільки моє досягнення. Це колективна премія всіх адвокатів, які працюють у Криму. Це премія активістів ʺКримської солідарностіʺ. Це премія всіх тих, хто зазнав переслідування за захист прав людиниʺ, – додала Гемеджі.

5 грудня, напередодні Міжнародного дня прав людини, посол Нідерландів в Україні Єннес де Мол вручить премію ʺТюльпан прав людиниʺ правозахисникам з Криму й Одеси.

Ліля Гемеджі є захисницею фігуранта другої бахчисарайської ʺсправи Хізб ут-Тахрірʺ, одного з координаторів громадського об’єднання ʺКримська солідарністьʺ Сервера Мустафаєва, визнаного в’язнем сумління.

ʺТюльпан прав людиниʺ – це нагорода уряду Нідерландів, ініційована МЗС країни. З 2008 року її щорічно присуджують правозахисникам і організаціям, які підтримують права людини на глобальному рівні.

З 2018 року посольство Нідерландів в усьому світі також вручає місцеві нагороди активістам і правозахисникам, які перебувають у небезпеці через свою роботу.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, нещодавно дві сотні кращих студентів Львівщини отримали обласні премії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ