Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Уряд посилює роботу стосовно реінтеграції жінок-ветеранок

У зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації на сході України виокремилась така соціальна група, як жінки-ветеранки. За даними Єдиного реєстру учасників АТО/ООС, станом на 01 квітня 2020 року понад 4,2 % жінок від загальної кількості учасників бойових дій отримали статуаучасника бойових дій.Про це інформує пресслужба Мінсоцполітики.

На жаль, на становище ветеранок впливає усе ще недостатній рівень інтеграції ґендерних питань та питань прав жінок у програмах, що регулюють становище військовослужбовців та учасників бойових дій.

Сьогодні заступник Міністра з питань європейської інтеграції Ольга Ревук взяла участь у „круглому століˮ, присвяченому обговоренню проблем реінтеграції саме цієї категорії жінок.

„Круглий стілˮ було проведено під головуванням Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної з нагоди 20-ї річниці резолюції Ради Безпеки ООН „Жінки, мир, безпека”.

28 жовтня Урядом України було прийнято Національний план дій з реалізації резолюції Ради Безпеки ООН 1325 „Жінки, мир, безпека” на період до 2025 року, який розроблено Мінсоцполітики у співпраці з органами виконавчої влади та громадянським суспільством.

Документ передбачає виконання конкретних кроків, покликаних створити умови для забезпечення рівної участі жінок і чоловіків у подоланні конфліктів, встановленні миру, процесах відновлення, протидії безпековим викликам, системній протидії насильству за ознакою статі та насильству, пов’язаному з конфліктом.

Резолюція передбачає врахування особливих потреб жінок і дівчат, у тому числі вразливих категорій (біженці, внутрішньо переміщені, жінки-комбатанти, жінки-ветеранки, а також постраждалі від насильства за ознакою статі та сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом), при наданні послуг у сфері охорони здоров’я, психологічної та гуманітарної допомоги; забезпечення участі жінок в економічному відновленні та перехідному правосудді в конфліктних і постконфліктних ситуаціях.

Планується, що до 2025 року буде виконано низку завдань, спрямованих на:

проведення на постійній основі оцінювання, аналізу потреб та доступності адміністративних, медичних та соціальних послуг, надання правової допомоги для різних груп жінок і чоловіків, які постраждали від конфлікту;

консультування та надання необхідної медичної та соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від конфлікту;

розширення можливості підтримки самозайнятості та підприємництва для жінок, зокрема з числа ВПО, жінок-ветеранок та інших осіб, які постраждали від конфлікту.

Ефективна реалізація Національного плану дій сприятиме не лише встановленню миру на території України, але й активній реінтеграції та ресоціалізації жінок, які постраждали від конфлікту, у тому числі ветеранок.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ