Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

Уряд створив Державний історико-культурний заповідник "Державотворці Сіверщини"

Кабінет Міністрів України на сьогоднішньому засіданні ухвалив постанову ʺПро створення Державного історико-культурного заповідника ʺДержавотворці Сіверщиниʺ. Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.

ʺСьогодні Уряд ухвалив рішення щодо оголошення комплексу пам’яток архітектури c.Гамаліївка та міста Шостки Сумської області Державним історико-культурним заповідником з віднесенням його до сфери управління Мінкультуриʺ, - сказав він.

ʺАрхітектурний комплекс усипальниці родини Скоропадських – Гамаліївський монастир та інші пам’ятки архітектури, про які сьогодні йдеться, мають колосальне історичне значення для України. Гамаліївський Харлампіївський монастир є пам’яткою архітектури національного значення, це один із останніх монастирів-фортець, побудованих в Україні. Тут знаходиться усипальниця двох гілок родини Скоропадських. Це єдине захоронення гетьманів, яке знаходиться в Україні. І сьогодні настав той час, коли держава має взяти на себе відповідальність і не просто зберегти цей об’єкт, а продемонструвати його Україні і всьому світовіʺ, - наголосив Віце-прем’єр-міністр.

ʺЗбереження культурної спадщини, історичної пам’яті і традицій – це один із основних елементів сталого розвитку будь-якого регіону, а для прикордонної Сумщини - це взагалі надзвичайно важливоʺ, - зазначив Павло Розенко.

Відповідно до постанови, Міністерство культури України має до кінця року затвердити положення про Заповідник, межі та зони охорони Заповідника розробити план організації його території, визначити обсяги, вартість та строки проведення робіт з реставрації об’єктів, включених до складу Заповідника.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ