Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Увесь Львів – арештований

ЄС має намір перетворити Україну в аграрну колонію, на українських пенсіонерів очікує зла доля, Москва стає лояльною до Києва, коли їй це вигідно, а Казахстан і Узбекистан понизили сировинно-експортний рейтинг РФ до регіонального.

Суд наклав арешт на майно ЛМР

Львівський депутат Валерій Веремчук повідомив, що все майно Львова вже три місяці як арештоване. Депутат попередив: якщо хтось вирішить укласти договір оренди земельної ділянки або продовжити договір, такі дії не матимуть правочину навіть на підставі рішень, які вже прийняла ЛМР.

Гелена Пайонкевич, директорка юридичного департаменту ЛМР, підтвердила, що через судову суперечку є заборона на відчуження будь-якого майна ЛМР. Отож сьогодні заборонено укладати угоди про оренду чи продаж майна або землі, які належать територіальній громаді. Оскарження ЛМР перебуває в Апеляційному адміністративному суді Львівської області, однак невідомо, коли його розглянуть.

«Як Україну злії люде присплять, лукаві, і в огні її, окраденую, збудять…»

Ерік Райнерт, норвезький економіст, вважає, що інтеграційні вимоги ЄС  до Києва фактично призводять до деіндустріалізації України, а це знову штовхає її у сферу Кремля. На цій тезі економіст наголосив під час IV Київського міжнародного форуму.

Ерік Райнерт зазначив: «Питання в тому, чому Європейський союз впроваджує для України план Моргентау, а не план Маршалла? Це велике питання. Хіба вони не розуміють, що відбувається? Я вважаю, що це питання потрібно піднімати перед ЄС. Хтось на високому рівні повинен пояснити в ЄС: подивіться, що ви робите, ви штовхаєте Україну назад у Росію. Я не хочу заглиблюватися в політику, але це – економіка».

План Моргентау – це програма міністра фінансів США Генрі Моргентау, запропонована у вересні 1944 року. Тоді США мали намір перетворити Німеччину в аграрну країну з сировинною моделлю економіки, щоби запобігти її розвитку та потенційній загрозі нової світової війни. Проте німці збунтувались і не прийняли цієї моделі.

План Маршалла став альтернативою плану Моргентау і полягав у наданні Німеччині кредитів та безповоротної допомоги для придбання засобів виробництва і розвитку промисловості.

Життя пенсійне: одним – добре, іншим – зле

Вже з 1 жовтня 2017 року виплати пенсіонерам збільшать. Проте для тих, хто претендуватиме на пенсію в майбутньому, новини погані. У наступному році, щоб отримати пенсію, треба буде мати значно більший страховий стаж. Експерти кажуть, що це є прихованим підвищенням пенсійного віку.

Водночас і поріг страхового стажу щорічно будуть піднімати, щоб до 2028 року він досяг рівня 35 років. Поступово скасують достроковий вихід на пенсію для чорнобильців, шахтарів, педагогів, медиків, металургів та інших суспільних категорій. Також з 2018 року знизять коефіцієнт страхового стажу для нарахування пенсії, що означатиме зменшення виплат для тих, хто вже через три місяці вийде на заслужений відпочинок.

Отже, якщо українці хочуть мати гідну пенсію, покладати сподівання на уряд Гройсмана і наступні уряди не варто, аж поки в Україні не скасують солідарно-колгоспну систему пенсійного забезпечення.

«Газпром» тісно співпрацює із «Нафтогазом»

Поки кремлівський істеблішмент виконує погрозливі для України політичні арії або акапелли, «Газпром» зміцнює співробітництво з «Нафтогазом», бо іншого виходу в нього нема. У січні-вересні 2017 року експорт газу в далеке зарубіжжя збільшився на 11,3%. За той же період обсяг транзиту газпромівського газу через Україну до ЄС зріс на 24%.

У листопаді правління «Газпрому» затвердить план з видобутку газу на 2018 рік,  який буде значно вищим від плану 2017 року, і перекачає газ в Європу через українську ГТС. З’ясувалось, якщо Москві вигідно, тоді українська ГТС справляється з будь-якими навантаженнями настільки успішно, що ніяких «Північних потоків» Кремлеві не потрібно.

І знову підступний удар в путінську спину

Казахстан і Китай підписали історичний договір про постачання 5 млрд кубометрів казахстанського газу впродовж одного календарного року. Очікувана експортна виручка Національного оператора  ПрАТ «КазТрансГаз» становитиме орієнтовно $1 млрд. Експортне постачання газу планується почати вже із 15 жовтня. Необхідно зазначити, що попередньо Казахстан і Узбекистан підписали міжурядову угоду  про взаємовигідну співпрацю у сфері транспортування і транзиту природного газу, що дозволить забезпечити стабільне постачання газу не тільки в Китай, а також і в інші країни.

Раніше Москва блокувала безпосереднє постачання казахського газу в Європу через свою територію. Відтепер кооперація Казахстану і Узбекистану без участі Москви понижує конкурентоспроможність РФ і ще більше робить її регіональною країною.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ