Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Уже понад дві тисячі мешканців області щепились від цьогорічних штамів грипу

Мешканці області активно розкуповують вакцину проти цьогорічних штамів грипу. На Львівщину надійшли вакцина французького виробника, що захищатиме від чотирьох штамів вірусу грипу, та трикомпонентна вакцина виробництва Південної Кореї.

Про це повідомила експерт департаменту охорони здоров'я з епідеміології та вакцинопрофілактики Наталія Іванченко.

"Уже 2005 осіб зробили щеплення від грипу, зокрема, більше ніж тисяча із них – це особи із групи ризику. Цьогоріч в Україні очікується чотири штами грипу. Перший - АH1N1 - має нову назву і є новим, він виявлений і типований у 2019 році.  Другий - AH3N2 - виявлений 2019 року у Гонконгу. Третій - це грип B лінії Вікторія, теж виявлений торік. Четвертий, грип B, знайомий епідеміологам із 2013 року. Найбільших клопотів медики очікують від перших двох штамів. Вони доволі агресивно себе проявляють, адже грип В має легший перебіг", - акцентувала епідеміолог.

Львів’яни можуть купити вакцину у 1-й міській аптеці на вул. Фредра, у 44-й комунальній аптеці на вул. Симоненка та у мережі кількох приватних клінік. Вартість вакцин коливається у межах 240 – 350 гривень.

«Робити щеплення варто до початку епідемічного підйому захворюваності. Імунітет формується протягом 2-3 тижнів. Особливо увагу на вакцинацію від грипу варто зробити людям, які мають дихальні розлади, цукровий діабет, серцево-судинну недостатність, ожиріння, імунодефіцити. Також щепитися потрібно людям, які перенесли операцію, дітям до 5 років та особам, яким за 60. Ця категорія людей особливо потребує захисту шляхом проведення вакцинації», - розповів директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Чемерис.

Окрім того, за повідомленням МОЗ, заклади охорони здоров’я України вперше будуть забезпечені безоплатними вакцинами проти грипу у кількості 40 тисяч доз для щеплення, зокрема, медичних працівників.

Поставки вакцини триватимуть протягом жовтня-листопада, загалом в Україну має надійти понад 650 тисяч доз.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ