Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Італії режисера Лавренчука відпустили під домашній арешт

В Італії затриманого на вимогу Росії українського режисера Євгена Лавренчука відпустили з-під варти під домашній арешт.
Євген Лавренчук

Про це у Фейсбук-групі Free Eugene Lavrenchuk написала його мати Ірина Лавренчук, повідомляє Укрінформ.

"Євгена відпустили під домашній арешт. Вчора пізно вночі ми змогли з ним коротко поспілкуватися - він у бадьорому настрої, стан здоров'я нормальний, просить передати вам всім величезну подяку за підтримку", - йдеться у повідомленні.

Ірина Лавренчук зазначила, що це стало можливим завдяки ефективній роботі адвокатів, МЗС, консульства України, листам та акціям на підтримку, завдяки активності української діаспори, ЗМІ, учасників ФБ-групи та однодумців.

Також вона попросила не писати нічого Євгенові, оскільки "він має обмеження у зв'язку та спілкуванні, бо ведеться слідство".

Нагадаємо, 17 грудня 2021 року українського театрального режисера, номінанта Шевченківської премії, колишнього головного режисера Одеського театру опери та балету, ректора «Першої української школи театру і кіно» Євгена Лавренчука затримали в Італії. Він утримувався в італійському СІЗО у зв‘язку із запитом Росії про його екстрадицію до РФ. За їхньою заявою, Євген, перебуваючи на території Росії 8 років тому, нібито скоїв кримінальне порушення.

13 грудня 2021 року український режисер Євген Лавренчук на своїй сторінці у фейсбуці повідомив, що починає працювати з ізраїльською компанією Jerusalem Lyric Opera Studio & Festival. 15 грудня він вилетів із Тель-Авіва до Львова з пересадкою в Неаполі. На 17 грудня мав квиток в Україну, але його затримали. Відтоді митець перебуває у слідчому ізоляторі в Неаполі. Генеральне консульство України в Неаполі надає йому консульську допомогу. Згідно з рішенням російського суду у липні 2020 року, Євгена Лавренчука звинувачують у фінансових зловживаннях у Росії вісім років тому. Тоді він працював на посаді художнього керівника «Польського театру в Москві».

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що затримання українського режисера Євгена Лавренчука в Італії свідчить про зловживання Росією статутом Інтерполу і неправомірне його використання як інструменту гібридної війни для переслідувань українців.

Євген Лавренчук народився у 1982 році у Львові, тут навчався у польській школі. Вищу освіту Лавренчук здобував у Москві – у Російському інституті театрального мистецтва ( ГІТІС), який закінчив у 19 років, ставши наймолодшим випускником в історії навчального закладу. Одним з його педагогів був львів'янин Роман Віктюк. Лавренчук став засновником та художнім керівником Школи акторської майстерності та режисури та Міжнародного театрального центру в Москві. Заснував Польський театр у Москві. У 2014 році повернувся в Україну. У 2018 році він виграв конкурс на здобуття посади головного режисера Одеської опери. У 2019 Лавренчук поставив оперу La Traviata, яка здобула премію імені Леся Курбаса. У 2021 році отримав звання заслуженого артиста України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ