Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В кожній п’ятій компанії штрафують за недотримання правил дрес-коду

Більшість компаній в Україні стежать за дотриманням дрес-коду співробітниками. У кожному п’ятому офісі за порушення правил на співробітника чекають певні санкції. Як правило, роботодавці обмежуються зауваженням. Проте зустрічаються випадки застосування штрафів і позбавлення премій. Про це далі в результатах опитування Міжнародного кадрового порталу hh.ua.

Чи потрібен дрес-код у компанії — питання, яке рано чи пізно постає перед кожним роботодавцем. В експертів у галузі HR єдності поглядів щодо цього питання немає. Більшість із них упевнені, що правила, котрі регламентують стиль одягу або зовнішній вигляд співробітників, формують позитивний бренд компанії, сприяють згуртованості й залученості персоналу. Проте є і такі, хто вважає, що відмова від дрес-коду допомагає роботодавцю дбати про комфорт співробітників, давати їм свободу вибору й можливість самовираження. У низці компаній вільний стиль одягу розглядають як прояв нематеріальної мотивації та ще одну перевагу компанії як роботодавця.

Думки експертів сходяться на тому, що все залежить від сфери діяльності компанії. Наприклад, відсутність дрес-коду для програмістів і дизайнерів є швидше правилом, ніж винятком. Чого не скажеш про банківських співробітників, робота яких передбачає спілкування з клієнтами і партнерами.

Як показало опитування hh.ua, більшість компаній в Україні стежать за зовнішнім виглядом співробітників. А в кожному п’ятому офісі за порушення правил дрес-коду на співробітника чекають певні санкції. Щоправда, про серйозні стягнення у більшості випадків не йдеться. Найчастіше за неналежний зовнішній вигляд роблять зауваження. Лише кожен восьмий інцидент закінчується штрафом або позбавленням премії. І всього у трьох зі ста компаній співробітника можуть звільнити, якщо порушення стає звичкою. А ось офіційні догани із занесенням у особову справу залишилися в минулому й більше не належать до поширеної практики серед роботодавців в Україні.

Користувачі hh.ua з особистого досвіду розповіли про ставлення керівництва до нехтування правилами дрес-коду. Як показало опитування «білих комірців», реакція начальника може бути різною — від мовчазного несхвалення до штрафів і звільнень. Отже, як чинять у компаніях, якщо співробітник прийшов на роботу в неналежному вигляді?

«Відправляють переодягатися. Час, витрачений на поїздку додому, не оплачується»

«Роблять зауваження і табелюють як відсутність на робочому місці»

«Тонко натякають, що наступного разу не варто приходити на роботу в такому вигляді»

«Колеги демонструють мовчазне несхвалення»

«Керівники можуть не дотримуватися дрес-коду, а звичайним співробітникам загрожує звільнення без попередження».

Незважаючи на суворий підхід до питання дрес-коду, в деяких компаніях усе ж існують поблажки. Третина роботодавців дозволяють персоналу носити більш вільний одяг щоп’ятниці і ще 16% — у літній період, коли на вулиці дуже спекотно. Також керівники менш вимогливі до зовнішнього вигляду співробітників, які не взаємодіють з клієнтами й партнерами. Варто зазначити, що кожному четвертому-п’ятому співробітнику пощастило значно менше — виглядати відповідно правил доводиться незалежно від погодних умов і пори року.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в червні 2016 року. В опитуванні взяли участь 1543 респонденти з різних регіонів України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ