Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

В Києві покажуть драму-концерт про історію депортації лемків

До 75-х роковин початку депортації українців з Лемківщини, Любачівщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Західної Бойківщини у 1944 – 1951 рр в столиці відбудеться показ драми-концерту лемківської пісні «Вигнані з Раю» Франківського національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка. Режисер – народний артист України Ростислав Держипільський. Пісні та історія лемків у виконанні заслуженої артистки України Галини Баранкевич. Про це інформує прес-служба УІНП.

«Ці пісні щось більше, аніж прекрасні мелодії та проникливі слова – це звуки втраченого раю, землі «обітованої», що стала легендою і мрією... Ці пісні - духовна «планета» народу, і ступивши на неї, ви пізнаєте його, пізнаєте себе… В унікальному проекті Галини Баранкевич поєднані драматичні історії людських доль, жертв депортації лемків 1947 року з оригінальним переспівом перлин пісенної спадщини цього поетичного етносу», - уточнюють митці проекту.

9 вересня

18:30-21:00

В Національному академічний драматичний театр імені Івана Франка,

м. Київ, площа Івана Франка, 3.

ВХІД ВІЛЬНИЙ

Драма-концерт «Вигнані з Раю» – це водночас реконструкція подій масової депортації лемків з їх етнічних земель і драма-концерт, у якому:

близько 20 автентичних пісень у супроводі оркестру і хору молодих акторів театру,
драма на основі реальних подій,
веселі історії дівування і перше кохання,
справжнє весілля з весільною ватрою і звичайно ж – бійкою,
радість материнства і проводи на війну,
стукіт коліс і вагон потягу, що везе народ геть з його Раю…
жага життя і незламна віра!

Вистава є завершальним заходом в рамках пам’ятної академії до 75-річниці початку депортації українців з Лемківщини, Любачівщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Західної Бойківщини у 1944 – 1951 рр. 

Нагадаємо, що 9 вересня 2019 року виповнюється 75 років від початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини.

У 1944–1946 роках, понад 482 тисячі українців примусово позасудово переселили до УРСР. Це брутально здійснили комуністичні режими СРСР і Польщі із застосуванням терору, репресій, конфіскації майна, обмеження політичних, соціальних, економічних і культурних прав людей. Виселяли українців у різні регіони УРСР – від Галичини до Причорномор’я, Слобожанщини та Донеччини.

У 1947 році тих українців, що відмовились виїжджати до СРСР, польська влада в ході Акції “Вісла” депортувала на північ і захід Польщі. Впродовж кількох місяців було депортовано майже 150 тисяч українців.

Ще кілька десятків тисяч українців були позбавлені батьківських домівок під час обмінів прикордонними ділянками між СРСР та Польщею у 1948, 1951 роках.

На вшанування 75-х роковин початку депортації Український інститут національної пам’яті спільно з партнерами 9 вересня 2019 року проводить Всеукраїнські меморіальні заходи до Дня Пам’яті українців – жертв примусового виселення у зв’язку 75-ми роковинами початку депортації українців з Лемківщини, Любачівщини, Надсяння, Холмщини,  Південного Підляшшя, Західної Бойківщини у 1944 – 1951 рр.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ