Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

В Росії готуються придушувати масові протести в регіонах, - ЗМІ

У Росії регіональні адміністрації створюють структури з оперативного реагування на потенційні протести і відстеження громадянської активності, повідомляє з посиланням на свої джерела "Независимая газета".

За словами російських експертів, хоча на даний момент рівень протестних настроїв в РФ перебуває на мінімумі, але продовження кризових явищ може швидко змінити ситуацію вже восени.

Головним завданням цих структур є моніторинг протестної активності на стадіях її зародження. Повідомляється, що громодські невдоволення російська влада намагається відразу ж "гасити": через прямі контакти з їх організаторами або через створення різного роду робочих груп і т. д.

Як кажуть експерти, створення даних команд швидкого реагування на проблеми пов'язано з побоюваннями влади щодо того, що поточна протестна апатія скоро може закінчитися. Адже криза у Росії найсильніше вдарила саме по регіональних бюджетах, а в своїх бідах населення схильне звинувачувати, насамперед, найбільш близьких до них начальників.

"У зв'язку з падінням економіки і рівня життя невдоволення населення може проявитися скрізь. Прогнозуються так звані трудові протести, пов'язані з невиплатою зарплат, скороченнями лікарів і т. д. Потенційно вони швидко політизуються, так що створення моніторингових структур, та ще й на чолі з силовиками, вказує, що влада до цього заздалегідь готуються", - сказав співробітник дослідницької організації Левада-Центр Денис Волков.

Голова Політичної експертної групи Костянтин Калачов вважає, що у всіх обласних адміністраціях РФ на даний момент розмірковують над варіантами реакції на протести і розробляють сценарії, як їх швидко нейтралізувати.

"У влади є і розуміння того, що Резервний фонд скоро закінчиться, а для ланцюгової реакції, здатної призвести до масових протестів, може бути достатньо будь-якої незначної події. От і кинулися створювати штаби, щоб спробувати підготуватися заздалегідь", - заявив перший віце-президент Центру політичних технологій Олексій Макаркін.

Раніше повідомлялося, що військова академія Генштабу Росії з кінця минулого року проводить методичну роботу в області протидії "кольоровим революціям". Очікується, що міністерство оборони РФ надасть замовлення на проведення комплексної роботи на дану тему. В кінці 2014 року президент РФ Володимир Путін заявив, що влада повинна не допустити "кольорових революцій" в Росії. "Для нас це урок і попередження, і ми зобов'язані зробити все необхідне, щоб подібне ніколи не було в Росії", - підкреслив він.

У березні 2015 року наукової ради при Раді безпеки РФ почав опрацьовувати "заходи щодо захисту суверенітету країни", оперативно доповідаючи про загрози Володимиру Путіну. "Кольорові революції" і протидія їм є головним питанням на порядку денному. А в кінці травня голова комісії Мосміськдуми з фізкультури, спорту та молодіжної політики Кирило Щитів звернувся до Міноборони і Міносвіти РФ з пропозицією включити до програми навчальних військових центрів, факультетів військового навчання і військових кафедр курс з протидії "кольоровим революціям".

Дзеркало тижня

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ