Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Лікування вірусного гепатиту С стане доступнішим для пацієнтів в Україні

Сьогодні USAID Україна спільно з Міністерством охорони здоров'я України, Українським центром громадського здоров'я та консорціумом EQUIP оголосили про запуск першого демонстраційного проекту з тестування та лікування гепатиту С в Україні, передає прес-служба МОЗ.

ротягом наступних трьох років понад 8 000 осіб пройдуть тестування на гепатит С та ВІЛ. Близько 4 тисяч учасників, в яких діагностовано гепатит С, отримають життєво необхідне лікування препаратом прямої противірусної дії Ледипасвір/Софосбувір, які фармацевтична компанія Gilead продає як Harvoni.

За оцінками Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ понад 5% українців інфіковані гепатитом С, а це становить близько 2 млн. інфікованих осіб. Гепатити В та С є причиною смертності від гепатитів у всьому світі а саме 1,3 млн. смертей спричинені вірусним гепатитом в 2015 році. Глобальна стратегія ВООЗ для сектору охорони здоров’я у визнає ці інфекції серйозною загрозою для здоров'я населення і визначає за мету подолати гепатит до 2030 року.

«Довгий час проблеми гепатитів в Україні не існувало, незважаючи на те, що епідемія стрімко поширюється у суспільстві. Наразі перед Міністерством охорони здоровя стоять серйозні виклики, тому ми вдячні нашим партнерам за їх допомогу та впевнені, що отриманий у результаті проекту досвід EQUIP ми зможемо поширити на всю Україну та ефективно подолати епідемію», – прокоментував Олександр Лінчевський, заступник Міністра охорони здоров'я України, під час прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі.

За підтримки USAID, партнерство у складі проекту EQUIP, Міністерства охорони здоров’я, Українського центру громадського здоров'я, Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ/СНІД та Альянсу громадського здоров'я, разом боряться із захворюванням залучаючи нові технології у тестуванні на ВГС, високо ефективне лікування ВГС, міжнародні клінічно доведені практики та оцінку економічної доцільності в рамках демонстраційного проекту в Україні.

«Цей проект допоможе українським лікарям отримати необхідний досвід застосування нових протигепатитних препаратів для ефективного лікування пацієнтів; та для уряду - дасть можливість розробити ефективні програми для збільшення доступу до лікування тих, хто його потребує. Результати цього демонстраційного проекту допоможуть розробити оновлені протоколи досліджень та зрозуміти вартість лікування для України, щоб в кінцевому підсумку перейняти програму і поширити по всій країні», – зазначив Карен Робблє, виконуючий обов'язки заступника глави місії США в Україні.

Керівник програми EQUIP, д-р Тембі Ксулу, додала: «Самостійно, як міністерства чи організації, ми не можемо протидіяти епідемії окремо від одного; разом ми можемо досягти успіху якщо будемо міцно підтримувати партнерські зв’язки з урядами, партнерськими спільнотами, неурядовими організаціями, представниками правозахисних організацій та спільнот ключових груп».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ