Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні пропонують створити фонд оборонного оздоровлення

У державному концерні "Укроборонпром", в управлінні якого перебувають 137 державних підприємств оборонної галузі, пропонують створити "Фонд оборонного оздоровлення".

Про це в інтерв’ю виданню ОПК повідомив заступник генерального директора Концерну Роман Бондар, який очолює Офіс трансформацій Укроборонпрому.

Він розповів, що концепцією реформування "Укроборонпрому" передбачено розподіл функцій Концерну на управління виробництвом озброєння та військової техніки, та управління активами проблемних підприємств.  

"З метою відновлення низки підприємств ми створимо Фонд Оборонного Оздоровлення, в якому сконцентруємо повноваження і компетенції управління активами. Фонд буде повністю зосереджений на реструктуризації, виробничій оптимізації, фінансовому оздоровленні проблемних підприємств, перенесенні виробництв і продажі надлишкового майна. Гроші, звільнені у результаті реалізації нерухомості, будуть спрямовані на модернізацію виробництва і капітальні інвестиції у галузеві холдинги, згідно затверджених галузевих стратегій", – розповів Роман Бондар про деталі трансформаційних процесів у Концерні.

Керівник Офісу трансформацій розповів, що у результаті реформи державний концерн "Укроборонпром" перестане існувати, а замість нього будуть створені 6 галузевих холдингів: ракетобудівного, авіаційного, авіаремонтного, бронетанкового, радарного та морських систем.

В основі холдингів будуть найпрогресивніші і перспективні підприємства Концерну, які об’єднають державні підприємства однієї галузі.

"Кожен з цих напрямів має свої особливості, історичну інерцію, логіку розвитку, потенціал і існуючі коопераційні зв’язки. Щоб створити максимальний ефект, ми взяли за основу існуючі продуктові платформи і об’єднали підприємства за принципом синергії галузевих компетенцій. Наприклад, до складу бронетанкового холдингу, під кодовою назвою "ZIMM", увійдуть підприємства, які здійснюють ремонт, виготовляють компоненти, роблять дослідження і створюють кінцевий продукт. Такий собі повний виробничий цикл", – пояснив Бондар.

Також реформа передбачає, що протягом двох років Укроборонпром здійснюватиме роль "центру управління польотами" для трансформаційних процесів, виконуючи роль "повитухи" для створення галузевих холдингів.

За словами Бондара, зусиллями команди Концерну потрібно буде провести корпоратизацію підприємств, здійснити оздоровлення проблемних активів, провести концентрацію виробництв, продати надлишкове майно.

Крім цього, кожен холдинг, перш, ніж відправитися в самостійне плавання, повинен буде мати сучасну систему корпоративного управління, затверджену стратегію, програму капітальних інвестицій, виділені ключові продукти, сучасні системи управління виробництвом і стандарти звітності. Цим Концерн буде займатися протягом найближчих декількох років, як ініціатор змін і суб’єкт управління реформою ОПК.

Після того, як нові холдинги будуть створені, Концерн як корпоративний центр може бути ліквідований.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ