Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні стартує «Нобелівська премія» для вчителів

В Україні розпочинається прийом заявок для участі в українському етапі всесвітньо відомої премії Global Teacher Prize Ukraine. Про це йдеться на освітньому порталі.

В усьому світі Global Teacher Prize знають як «Нобелівську премію» для вчителів. Започаткував її арабський мільярдер Санні Варкі у 2014 році. Нагорода вручається за видатний внесок у професію вчителя та становить 1 000 000 доларів.

У 2015 році найкращою викладачкою планети визнали американку Ненсі Етвелл, яка запропонувала викладати літературу у формі воркшопів із читання та письма. У 2016 році мільйон отримала біженка із Палестини  Ханан аль-Харуб, яка спеціалізується на навчанні дітей, травмованих у результаті насильства. А у 2017-му переможницею стала Меггі МакДоннел, яка боролася з проблемою самогубства серед підлітків у віддаленому селі на півночі Канади.

Український етап премії ініціювала громадська спілка «Освіторія». Метою загальнонаціонального конкурсу є не лише популяризація новаторських підходів в освіті, а й підняття престижу професії викладача.

Переможець Global Teacher Prize Ukraine отримає 100 тисяч гривень, рік безкоштовного підвищення кваліфікації, реєстрацію на світову премію та поїздку на Global Education and Skills Forum 2018 в Дубай, де оголосять ім’я найкращого вчителя в світі.

«Згідно з дослідженнями, 82% українських вчителів не задоволені своїм соціальним статусом, а 60% визнають важливою проблемою зниження соціального статусу вчителів. Ця проблема існує у всьому світі. Чи не єдиною країною, де професія вчителя за престижністю дорівнює професії лікаря, є Корея, — говорить голова «Освіторії» та організатор проекту Global Teacher Prize Ukraine Зоя Литвин.

За її словами, для українських реалій девіз світової нагороди — «Вчителі мають значення» є дуже актуальним.

«Ми віримо, що конкурс стане дієвим інструментом популяризації наших прогресивних педагогів, які йдуть у ногу з часом і впроваджують новітні практики. Адже освіта — це найприбутковіша інвестиція у суспільство», - зазначає Зоя Литвин.

Номінувати вчителя на здобуття премії може будь-хто — його колеги, учні або батьки. Також учитель може сам податись на нагороду, для цього потрібно заповнити онлайн-анкету на сайті. Прийом заявок на Global Teacher Prize Ukraine триватиме до 15 серпня.

Місто чи село, де працює кандидат на звання кращого вчителя країни, та дисципліна, яку він викладає, не мають жодного значення. Єдина умова: викладач має працювати безпосередньо з учнями та проводити уроки саме в школі.

Спершу журі, до якого увійдуть експерти у галузі освіти, лідери думок тощо, обере ТОП-20 педагогів. Після комплексного оцінювання та розширених інтерв'ю у вересні буде визначена п’ятірка фіналістів, а в День учителя назвуть переможця.

Цікаво, що Україна вже потрапляла у ТОП-50 Global Teacher Prize: на премію була номінована Ганна Дудич, викладачка англійської мови однієї з гімназій у Кропивницькому — разом зі своїми учнями вона експериментує, на уроках використовує смартфони і Google Class, проводить міжнародні skype-конференції у класі тощо.

«У вітчизняних педагогів немає мотивації. Аби впроваджувати новітні підходи, потрібні додаткові зусилля і додатковий час. Тож більшість учителів продовжують викладати, спираючись на застарілі методи. Але якщо не буде цікаво самому вчителю, то чому має бути цікаво дітям? Global Teacher Prize Ukraine відкриває перед українськими викладачами нові можливості та показує, наскільки важливо ініціювати творчий процес, не боятися сучасних технологій. Зрештою, це покращить рівень знань дітей та підвищить повагу суспільства до нашої професії», - вважає Ганна Дудич.

Премія проходить за підтримки Міністерства освіти і науки України.

«Я вірю, що серед українських вчителів є творчі особистості. Тому заохочую всіх обов’язково взяти участь у конкурсі Global Teacher Prize Ukraine. Наразі ми працюємо над творенням Нової української школи. Вчитель, його творчість, його співучасть у реформі є найважливішими. Саме тому ми сподіваємося, що через конкурс знайдемо справжніх провідників змін — тих учителів, які вже сьогодні користуються сучасними методиками навчання», - зауважує міністр освіти Лілія Гриневич.

Реєстрація за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ