Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

В Україні створять реєстр донорів органів

Міністерство охорони здоров'я та Громадська рада при МОЗ розроблять реєстр донорів, - Укрінформ.

"МОЗ України спільно з Громадською радою при МОЗ України працюють над розробкою реєстру донорів, щоб кожен, хто усвідомив готовність стати донором органів, міг зареєструватися та підтвердити цей статус", - повідомив заступник міністра Олександр Лінчевський.

Так, за даними дослідження соціологічної групи "Рейтинг", які навів заступник міністра, 63% респондентів підтримують право людини на пожертву своїх органів після смерті для проведення трансплантації іншим людям.

За словами Лінчевського, кожен донор органів може врятувати життя до вісьмох осіб, втім таке рішення повинно бути усвідомленим.

"Трансплантація – це цивілізаційний стрибок для суспільства. Тому показник у 63% – це дійсно позитивні зрушення у напрямку усвідомлення громадянами нашої країни усієї важливості трансплантації", - написав заступник міністра.

За даними Міністерства охорони здоров'я, у 2016 році в Україні на 1 млн населення припадало 0,2 трупних донора, тоді як у розвинених країнах - 14-39 трупних донорів. На сьогодні в Україні виконують операцій з трансплантації органів на 10% менше від реальної потреби.

Як повідомлялося, з 2018 року в Україні стартує пілотний проект з трансплантології. В проекті бюджету на ці цілі закладено 112 млн грн.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ