Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

В Україні створили перший банк довгострокового зберігання крові

Це дозволить заморожувати та зберігати кров до 30 років.

Як пише Міністерство охорони здоров'я України2 березня в Києві офіційно відкрили перший в Україні банк довгострокового зберігання крові, що дозволить зберігати її до 30 років.

Проєкт «Смілива кров» було створено на базі Київського міського центру крові. Центр почав працювати одразу після початку повномасштабної війни росії проти України, аби забезпечити потребу в якісному наданні медичної допомоги як пораненим бійцям, так і пацієнтам зі складними випадками.

«В умовах війни стале забезпечення донорською кров’ю та її компонентами є однією з умов забезпечення обороноздатності країни та запорукою її національної безпеки. Відкриття першого банку довгострокового зберігання еритроцитів — потужне посилення національної системи крові України, що дозволить в майбутньому планувати стратегію донорства на роки», — сказав заступник Міністра охорони здоров’я України, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Завдяки проєкту «Смілива кров» лікарі зможуть рятувати життя тисяч пацієнтів і військових із великою втратою крові або рідкісними групами крові.

Проєкт важливий тим, що дозволяє зможуть заморожувати та зберігати рідкісні групи крові протягом десятиріч. Окрім того, стане можливою оперативна логістика за найскладніших умов, наприклад, у місця бойових дій для рятування постраждалих військових і цивільних.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ