Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

В Україні тенденція до зменшення захворюваності на гемофілію

За даними статистичного аналізу, в Україні спостерігається тенденція до зменшення захворюваності на гемофілію при відносно стабільному рівні поширеності хвороби. Про це повідомив головний позаштатний спеціаліст з гематології головного управління охорони здоров’я Львівської ОДА Ігор Гумен, – повідомила прес-служба управління.

У Львівській області на початку року на обліку було 240 хворих на гемофілію (110 – у Львові, 130 – в районах області).

Серед хворих, які є на диспансерному обліку, відсоток з важким клінічним перебігом захворювання становить 40%. Понад 85% хворих на гемофілію є інвалідами зі стійким ураженням опорно-рухового апарату.

Ігор Гумен зазначив, що у своїй діяльності гематологічна служба, зокрема, керується наказом №214 від 28.10.1996р. МОЗ України «Про заходи щодо поліпшення організації та підвищення якості гематологічної допомоги населенню України», а також Клінічними протоколами надання медичної допомоги хворим зі спеціальності "Гематологія", затвердженими МОЗ у липні 2010 року.

Фінансування галузі йде частково за рахунок загальнодержавної програми «Боротьба з онкологічними захворюваннями на 2007 – 2016 роки».

Довідка.

Гемофілія — невиліковне генетичне захворювання, пов'язане з порушенням коагуляції (згортання) крові; при цьому захворюванні різко зростає небезпека загибелі від крововиливу в мозок та інші життєво важливі органи, навіть при незначній травмі. Хворі з важкою формою гемофілії нерідко піддаються інвалідизації, внаслідок частих крововиливів в суглоби (гемартрози) і м'язові тканини (гематоми).

Гемофілія з'являється через мутації одного з генів, найчастіше в X-хромосомі. Залежно від конкретного гену розрізняють три типи гемофілії (A, B, C).

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ