Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні з початку року вилучили понад 54 тисячі вибухонебезпечних предметів

Як повідомили у прес-службі ДСНС України, піротехнічні підрозділи ДСНС щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів, як часів минулих війн, так і сучасних боєприпасів. Так, з початку року піротехніки вже знищили 54 тисячі 435 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 706 авіаційних бомб.

Зокрема, 1 жовтня фахівці групи піротехнічних робіт Аварійно-рятувального загону спецпризначення Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області знищили 82-міліметрову мінометну міну часів Другої світової війни. Небезпечну знахідку було виявлено напередодні громадянами у місті Славута.

За кілька днів до цього, на Київщині, а саме з 24 по 28 вересня, під час обстеження території урочища Товста в с. Фурси Білоцерківського району, фахівцями групи піротехнічних робіт Аварійно-рятувального загону спеціального призначення міста Біла Церква було виявлено 39 авіаційних бомб та 19 артилерійських снарядів часів Другої світової війни. Усі вибухонебезпечні предмети було вилучено та знищено шляхом підриву.

Крім того на Миколаївщині, 28 вересня завершився осінній етап з вилучення та знищення боєприпасів часів минулих війн виявлених на території Кінбурського півострова та в акваторії Чорного моря. Роботи виконувались відповідно до Плану організації виконання завдань з розвідки і розмінування місцевості на 2018 рік. В результаті обстеження водної акваторії було виявлено 122 вибухонебезпечних предмета. Серед них — артилерійські снаряди, фугасні авіабомби, ручні гранати, підривники та підривні заряди. Всі вибухонебезпечні предмети знищені шляхом контрольованого підриву.

Також тривають роботи з гуманітарного розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей.

Зокрема, на Луганщині впродовж 1 жовтня, піротехнічними розрахунками ДСНС України було обстежено 1,6 га території області, де виявлено та вилучено 20 одиниць вибухонебезпечних предметів.

У цей же день на Донеччині піротехнічні підрозділи обстежили на наявність вибухонебезпечних предметів 9,79 га території, де виявили 12 одиниць ВНП.

Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

  • торкатися підозрілого предмету або пересувати його;
  • заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;
  • здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив;
  • намагатися самостійно знешкоджувати знахідку;
  • розбирати вибухонебезпечний предмет.

Пам'ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102», а також ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати та знешкоджувати знайдені боєприпаси.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ