Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні зафіксували новий спалах чуми свиней

У Чернівецькій області зафіксовано черговий спалах небезпечного вірусного захворювання - африканської чуми свиней (АЧС), - УНІАН.

У Чернівецькій області, на території несанкціонованого сміттєзвалища об'єднаної територіальної громади с. Магала між трасою Чернівці - Хотин і річкою Прут (Новоселицький район) були виявлені трупи домашніх свиней.

При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ) встановлений діагноз АЧС. Зазначається, що в осередках захворювання проводяться заходи щодо локалізації та недопущення розповсюдження збудника АЧС.

У січні 2018 року в Україні було зареєстровано 18 спалахів АЧС. Загалом з 2012 року в Україні було зареєстровано 326 спалахів АЧС, з них - 163 випадку лише за 2017 рік. 

Голова Держпродспоживслужбы Володимир Лапа раніше заявляв, що Україна до 2020 року втратить понад 1,2 мільйона свиней, або 4 мільярди гривень, а непрямі витрати зростуть на 5-7,5 мільярда гривень, якщо існуюча тенденція до поширення АЧС збережеться.

Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) - контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Для людини вірус АЧС небезпеки не представляє. Захворювання передається при прямому контакті хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщами і механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин).

Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів'я хворих свиней гине. Вірус знищується виключно шляхом нагрівання до високих температур.

УНІАН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ