Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В яких галузях економіки Польщі буде робота для українців до кінця 2020 року - дані дослідження

Для більшості галузей польської економіки до кінця цього року не понести збитків вважається серйозним успіхом. Однак можна відзначити ряд галузей, які відчувають себе трохи впевненіше, ніж інші.

Йдеться про харчову промисловість, логістику, деревообробку, виробництво побутової техніки. Саме в них на даний період спостерігається затребуваність робочої сили з України. До таких висновків дійшов Аналітичний центр компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal, провівши дослідження вакансій для робітників на ринку праці Польщі.

Дослідження базується на отриманих даних при опитуванні клієнтського сектора компанії, вивченні відкритих даних галузевих бізнес-асоціацій Польщі, а також офіційних статистичних даних.

На період червня 2020 року, можна прогнозувати, що до кінця поточного року в секторах економіки збережуться вакансії для українських трудових мігрантів в наступному процентному співвідношенні:

  • Харчова промисловість - 38%
  • Логістика - 17%
  • Деревообробка і меблева промисловість - 15%
  • Будівництво - 11%
  • Виробництво побутової техніки -10%
  • Cезонні сільськогосподарські роботи - 10%
  • Ресторанний і готельний бізнес (HoReCa) - 5%

Харчова промисловість: виробництво і переробка - лідер серед галузей, готових запропонувати українцям найбільшу кількість вакансій. Багато продовольчих компанії фіксували рекорд продажів на початку пандемії, а також традиційно високий попит на великодні свята. За даними Головного статистичного управління Польщі виробництво деяких продуктів харчування збільшилася до майже 200%. Переважно це стосувалося продуктів з тривалим терміном зберігання - консерви, крупи і борошно. Зараз компанії харчової промисловості вже почали підготовку до різдвяних свят. Рибозаводи, курячі фабрики, фабрики по виробництву солодощів потребують робочої сили влітку, але й восени прогнозовано попит на робочу силу не впаде в разі другої хвилі пандемії.

Що стосується логістики, то значна кількість вакансій в ній, пояснюється тим, що пандемія змінила поведінку споживачів і для багатьох онлайн-компаній настали «золоті часи» торгівлі. Багато магазинів і продуктові мережі, які до сих пір фокусувалися виключно на традиційних каналах продажів, зараз залучають клієнтів до онлайн-покупок. Великі продуктові мережі продовжують відкривають дистрибуційні центри, куди потрібні фахівці з логістики, складські робітники або оператори погрузки.

Досить несподівано на третє місце за обсягом нових вакансій вийшла меблева промисловість і деревообробка, тому що спочатку у галузі настрій був набагато більш песимістичним. Сьогодні для галузі є шанс вийти в нуль і не понести збитків. Польські споживачі почали активно купувати меблі, але більш дешеві. Тому зараз галузь серйозно орієнтується на внутрішнього покупця, тоді як експорт залишається невизначеним.

У галузі виробництва побутової техніки так само стався великий стрибок через ефект відкладеного попиту. В результаті виробники навіть досягають мінімального (0,5%) зростання в рік. Саме виробництво було суттєво орієнтоване на експорт. Але польські виробники сподіваються, що їхня продукція буде більш конкурентоспроможна за рахунок більш низької ціни в порівнянні з аналогами з інших країн ЄС.

Стабільність у вакансіях для українців продемонструвало будівництво, яке в набагато меншому ступені, ніж промисловість, «просіло» через економічний спад. Інвестиції в інфраструктуру, які фінансуються з державних коштів і з ЄС на даний період стимулюють галузь.

З вакансіями для українських працівників повернувся готельний і ресторанний бізнес, який зазнав найбільших втрат. Ситуація поступово покращюється під час курортного сезону на туристичних напрямках - в умовах складнощів з закордонними подорожами в цьому році поляки віддають перевагу внутрішньому туризму. Відкладений попит через пандемію вже спровокував туристичний бум в червні. У сезон потрібні будуть працівники в курортні зони для роботи в готелях, гостьових будинках, гастрономічних закладах (ресторани, кафе, фудтракі, ларьки з продажу морозива і фастфуду), пунктах прокату.

І стабільно дає сезонні вакансії сільськогосподарський сектор. Українці поступово почали повертатися на поля, але дефіцит робочої сили все ще суттєвий. Зараз потрібні працівники для збору полуниці і ягід, овочів і пізніше - яблук.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ