Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вадим Черниш розповів, що робить МТОТ у сфері протимінної діяльності

На Донбасі замінованими залишються тисячі квадратних кілометрів, розмінування може тривати десятиліттями, а постійні обстріли з боку незаконих збройних формувань ускладнюють цю ситуацію. Що можна ефективно зробити вже сьогодні: убезпечити населення, навчивши безпечній поведінці, а також допомогти постраждалим.

Про те, які плани МТОТ з реалізації цих заходів, розповів Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш 14 червня 2019 року під час заходу, організованому Координатором проектів ОБСЄ в Україні "Гуманітарна протимінна діяльність: допомога ОБСЄ у пом’якшенні наслідків конфлікту для людей".

Міністр зазначив, що за даними МТОТ за період збройного конфлікту від мін та ВЗВ загинули щонайменше 977 цивільних осіб та 1528 – отримали поранення.

З огляду на таку ситуацію, першочерговим і невідкладним завданням є здійснення заходів щодо попередження місцевого населення про забруднені мінами території, маркування цих територій, проведення навчання, особливо для дітей та юнацтва в навчальних закладах. 

На такі заходи держава вперше виділила цільове фінансування у 2019 році у розмірі 5 мільйонів гривень і розпорядником цих коштів є МТОТ. 

В рамках цього фінансування будуть проведені навчання дітей та дорослих - працівників підприємств, аграріїв, інформаційні кампанії, маркування територій та інші. Частина діяльності охоплюватиме всю зону ООС, а в громадах поблизу лінії розмежування буде створено координаційні групи, що впроваджуватимуть широкий комплекс заходів з протимінної діяльності. Попередньо ми відібрали 10 громад: Станиця Луганська, Новоайдар, Тошківка, Щастя, Талаківка, Білогорівка, Курахове, Сартана, Вохноваха, Комишувата.

Ще одним важливим питанням  є надання допомоги постраждалим від вибухів мін та вибухонебезпечних предметів (ВНП). На жаль, сьогодні на державному рівні єдиної цільової програми допомоги жертвам від мін та ВНП немає.Тому МТОТ у тісній співпраці з Громадською організацією «Проліска» за підтримки уряду Швейцарії розпочинає реалізацію проекту «Допомогa особам, що постраждали від мін та вибухонебезпечних залишків війни».

Проектом передбачається надання підтримки постраждалим особам у грошовій формі, яка може спрямовуватися на:

- придбання необхідних ліків,

- оплату послуг з медичної, фізичної та психологічної реабілітації,

- професійної перекваліфікації,

- інших заходів, спрямованих на відновлення та компенсацію порушених або втрачених функцій організму.

Проект є пілотним, і для України це перша цільова допомога для постраждалих осіб. Реалізацію проекту в Донецькій і Луганській областях МТОТ та ГО "Проліска" планують розпочати протягом кількох тижнів. 

Під час заходу Міністр Вадим Черниш також подякував ОБСЄ за плідну співпрацю з українським Урядом за багатьма напрямками "Сьогодні рівно 20 років як Організація з безпеки і співробітництва у Європі працює в Україні. Головне у нашій співпраці - це те, що до українців надходять удосконалені сервіси та допомога, – зазначив Міністр. – ОБСЄ став надійним партнером в сфері протимінної діяльності, адже допомагає у побудові системи та надає допомогу операторам ПМД – тим, хто працює безпосередньо на забруднених мінами територіях».

Всі учасники заходу, у тому числі Посол Ґенрік Вілладсен, Координатор проектів ОБСЄ в Україні, Марек Варга, заступник голови робочої групи з підтримки Словацького головування в ОБСЄ, Рейчел Вілліамс, регіональний радник з питань конфліктів Посольства Великої Британії в Україні у своїх промовах також зазначали важливість найскоріших інституційних напрацювань України у сфері протимінної діяльності, що забезпечить її успішний розвиток, а головне – сприятиме збереженню життя та здоров’я людей.

Під час заходу відбулася демонстрація сучасних приладів протимінної діяльності та передача ОБСЄ обладнання МТОТ, що було придбано в рамках проекту «Розвиток потенціалу України з протимінної діяльності», зокрема, комп’ютерної техніки для впровадження системи управління інформацією щодо ПМД – IMSMA.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ