Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Вакцинація від COVID-19: чи вистачить усім другої дози вакцини

Як на Львівщині відбувається процес вакцинації і чи вистачить усім вакцини.

Про це сьогодні, 13 квітня, в бліц-інтерв’ю Гал-інфо розповіла епідеміологиня Наталія Іванченко-Тімко, яка керує Львівським обласним лабораторним центром МОЗ.

Яка зараз ситуація із вакцинацією населення на Львівщині і чи вистачить усім тим, хто вже отримав першу дозу, вакцини для другого щеплення?

— Станом на сьогоднішній ранок на Львівщині провакциновано 4 тис.  мешканців. Відповідно, за кількістю вакцинованих в Україні ми перебуваємо на третьому місці після Києва і Дніпропетровоської області. Вакцинація триває.

Станом на сьогодні усі мешканці отримують щеплення вакциною AstraZeneca - CoviShield, виготовленою на заводі Serum Institute of India. Завтра ми очікуємо на прибуття іншої вакцини - від компанії Sinovac Biotech - кількістю 12 тис. доз. Відповідно, усі мешканці, які отримали перше щеплення вакциною CoviShield, отримають друге за 90 днів вакциною, яка виготовлена за тією самою технологією, але на іншому заводі. Формула її виготовлення абсолютно ідентична заявленій за ліцензією AstraZeneca.

Чи не ризиковано змішувати вакцини?

— Загрози немає. Це буде та сама вакцина. Те ж саме, що ми вживаємо антибіотики з однією формулою, але різних виробників.

Який на сьогодні рівень вакцинації в області?

— Як я вже казала, станом на сьогодні провакциновано 24 тис осіб, а населення Львівщини становить приблизно 2,5 млн осіб, тому наразі відсоток дуже низький.

Чи буде на Львівщині вакцина Pfizer?

— Буде вакцина Pfizer, але точної дати прибуття і точної кількості наразі ми не знаємо.

Кого зараз вакцинують?

— Зараз, фактично, завершується перший етап, але хтось надумує із тих, хто відмовлявся, або хтось одужав із тих, хто хворів. Тому ми закриваємо ці питання. Вже частково розпочався другий етап вакцинації

Чи відбувається на Львівщині вакцинація військових в частинах та курсантів у Академії сухопутних військ?

— Відбувається частково. Когось вже вакцинували, а когось лише будуть вакцинувати. Тих, хто вирушає у зону проведення ООС на ротацію, вакцинували передусім.

Як зараз із рівнем захворювання на COVID-19?

— За останні три тижні у нас було різке зростання кількості хворих. Щоденно ми мали понад тисячу нових випадків. Водночас, за останні три доби ми маємо менше, ніж тисячу нових випадків захворювання. Звичайно, така тенденція вселяє у нас віру, що ми вже подолали пік і перейшли на плато, але підтвердити це допоможе лише час і те, як люди будуть дотримуватися протиепідемічних заходів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ