Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Вакцини: основна інформація, яку потрібно знати українцям

Якщо років 10 тому вакцинація була цілком звичним явищем і всі масово закатували рукава і робили щеплення, то сьогодні ми все частіше спостерігаємо ситуації, коли батьки відмовляються щепити своїх дітей.

Антивакцинатори переконують в непотрібності й шкоді вакцин, тоді як експерти ставлять під сумнів їхні доводи та пропонують згадати про такі хвороби, як поліомієліт, кашлюк, дифтерію і правець, які сьогодні не становлять серйозну небезпеку саме завдяки вакцинації.

Що таке щеплення?

Щеплення — сукупність цілих мікробів або частин патогенних мікроорганізмів, збудників хвороби у видозміненій формі, які вводяться в організм людини з метою формування несприйнятливості до певного вірусу або інфекції. Мікроби, що містяться у вакцині, занадто слабкі, щоб викликати захворювання, але досить сильні, щоб викликати потрібну імунну відповідь організму й укріпити імунітет. Коли вакцину вводять людині, її імунна система починає виробляти антитіла. Такий тип щеплень називають запобіжними або профілактичними, оскільки воно спрямоване на активне попередження інфекційних захворювань.

Види препаратів для імунізації

Вакцини за основними характеристиками поділяються на три основні класи:

  • «Живі» вірусні вакцини. Захищають від поліомієліту, кору, краснухи, грипу, епідемічного паротиту, вітряної віспи, туберкульозу, ротавірусної інфекції. Основу препарату складають ослаблені мікроорганізми — збудники хвороб. Основний плюс «живих» вакцин — їх висока активність: досить одного-двох застосувань, щоб виробити стійкий імунітет.
  • Інактивовані вакцини. Вакцини від грипу, черевного тифу, кліщового енцефаліту, сказу, гепатиту А, менінгококової інфекції та ін. У складі діючої речовини таких препаратів використовують мертві (убиті) бактерії або їх фрагменти. Особливістю таких вакцин є слабка імунна відповідь: для створення ефективного захисту потрібно кілька доз. 
  • Анатоксини (токсоіди). Бактеріальні вакцини, які базують на особливим чином оброблених токсинах бактерій. На їх основі роблять щеплення матеріал від коклюшу, правця, дифтерії.

В останні роки з'явився ще один вид вакцин — молекулярні. Матеріалом для них стають рекомбінантні білки або їх фрагменти, синтезовані в лабораторіях шляхом застосування методів генної інженерії. Їхня безперечна перевага у тому, що вони не містять справжніх бактерій і вірусів, мають високу ефективність і викликають вузькоспецифічну імунну відповідь. Сьогодні медики активно вводять пацієнтам імунобіологічний препарат від гепатиту В.

Незважаючи на постійну критику і досить неоднозначну репутацію вакцинування у сучасному світі, це все ще єдиний і найефективніший спосіб захистити організм від хвороб. При виборі вакцини звертати увагу необхідно не тільки на загальні показники, а й на репутацію виробника, а також особливості речовини. Придбати сертифіковані товари від надійних виробників можна в онлайн-аптеці https://klikis.com/. Сервіс працює в режимі 24/7, тому у будь-який зручний час ви можете замовити потрібний товар із доставкою в найближчу до дому або роботи аптеку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ